Așa începe orice fake news onest. Apoi, dacă dai click, apare un domn care se recomandă a fi doctor, chirurg, inginer, specialist în 5 G sau doar în G, care-ți explică, cu subtitrare, care e adevărul adevărat. Mulți nu știu engleză, ăla poate să spună orice.
Desigur, dacă dai o căutare pe Google, ai să găsești acel articol sau interviu pe toate site-urile de pe care ți se spune că a fost șters pentru că adevărurile deranjau mai marii lumii.
Mai dai un click și găsești și personajele din clipurile respective. Aici sunt mai multe variante. Descoperi că personajul există, dar este un profesionist ratat, exclus de breaslă pentru că era foarte prost pregătit. E ca și cum doctorul Ciomu ar începe să dea sfaturi despre operații estetice la bărbați.
Poți descoperi că personajul a murit, iar din ce a spus el la un moment dat, cineva făcut un montaj din care a scos câteva propoziții, ceea ce schimbă total sensul explicațiilor.
În fine, mai este situația în care nu poți identifica vorbitorul ca fiind un profesionist, adică să dai peste sfaturile unui Becali către oile sale.
Relevant este cazul unor remedii naturiste vândute online în care doctorul din reclamă era un actor de filme porno, iar poza în halat era chiar dinaintea începerii acțiunii propriu zise.
Oricum, când vezi că o informație începe cu cuvintele „a fost ștearsă de pe Youtube, Facebook, etc și o găsiți momentan, doar aici”, mergi mai departe. Ai fost mințit din prima propoziție, nu poți fi chiar atât de naiv să insiști.
Din păcate, din ce în ce mai mulți oameni nu doar că urmăresc toate aceste făcături ordinare, ci mai mult, se iau după ele punându-și viața în pericol.
Urmăresc de-a dreptul îngrozit postările dintr-un grup despre remedii naturiste. Zilnic, zeci de oameni postează acolo imagini cu tot felul de bube, exeme, escoriații, membre întregi inflamate ș.a.m.d cerând sfaturi pentru tratarea lor. Chiar și fără să fii specialist îți poți da seama că, în unele cazuri, este necesară o intervenție de urgență a medicului. Pe lângă cei care îndeamnă respectivele persoane să meargă la doctor, sunt foarte mulți care recomandă tot soiul de leacuri de rămâi trăznit.
Desigur, în situația asta am ajuns și pentru că accesul la sistemul medical românesc este foarte dificil și în vremuri normale, cu atât mai mult acum, în plină pandemie. Oamenii au ajuns să se trateze acasă, cu te miri ce, din cauza cozilor, șpăgilor și mizeriilor din spitalele țării.
Și-atunci preferă să se trateze virtual și să creadă cele mai fantastice teorii.
Când eram copil, părinții și bunicii mei nu-și puneau niciodată problema să mă trateze de vreo gripă sau altă boală în altă parte decât la doctor. Pentru că nu aveau Google, nici nu puneau la îndoială diagnosticul sau tratamentul. Desigur, îmi mai dădeau câte un ceai pentru stomac sau pentru vreo migrenă, dar cam atât.
Nu-și puneau nici problema dacă să mă vaccineze sau nu. Pentru probleme medicale existau doar doctorii din spitale și policlinici, nu grupurile de Facebook. Și uite că am supraviețuit.
Înainte să pui în practică sau să crezi toate prostiile de pe Facebook, întreabă mai întâi un medic până n-o să fie prea târziu.
Înainte să dai mai departe orice tâmpenie primești pe messenger, gândește-te că ai putea să-i faci un rău cuiva.