S-a vorbit, în anii ‘90 și 2000, de o devalizare „la vedere” a țării. Bănci prăduite, bani pentru spitale și autostrăzi deturnați, miliardari de carton care, azi, se ascund peste graniță. O fraudă financiară de proporții care a lăsat țara nemodernizată, sărăcită și a împins milioane de români să fugă din țară.
S-a descoperit, în ultimul deceniu, o fraudă academică. Politicieni și șefi angajați în diverse administrații și instituții de stat au fost dovediți plagiatori, absolvenți ai unor „școli la distanță”, colecționari de diplome obținute la kilogram.
Citește și: DOCUMENTE. Dovezile plagiatului masiv din doctoratul lui Florin Iordache, ignorate de CNATDCU
Cea mai mare fraudă din România: elevi cu 12 clase fără să știe limba română
Există și un „trafic” cu diplome, la scară largă, despre care se vorbește foarte puțin.
Newsweek România a scris despre acest fenomen săptămânile trecute. Zeci de mii de elevi trec prin gimnaziu și termină liceul fără să aibă minime cunoștințe de limba română sau de matematică.
La examenul de limba română de la Evaluarea Națională din acest an, 20.0000 de elevi nu au luat notă de trecere.
Aproape 40.000 de elevi nu au luat nota 5 la examenul de matematică. Fără să cunoască aceste două materii esențiale, acești elevi au absolvit clasele V – VIII, unii cu medii peste 8.
Citește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele
Dovediți că nu cunosc matematică și/sau română (au luat sub 5 la examenele de la Evaluarea Națională), acești elevi au fost repartizați la liceu. În anul școlar 2020/2021, doar 1.100 de elevi nu au fost repartizați la liceu. Notele obținute la examenele de final de clasa a VIII-a determină repartizarea elevilor în licee. Evaluarea Națională nu se pică.
Comedia continuă
Elevi care au luat note de 2 și 3 la examenul de matematică de la Evaluarea Națională au intrat la liceu în clase de matematică-fizică sau de economie.
Citește și: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică
Elevi, care au luat note de 2 și 3 la limba română, au intrat în clase de filologie.
Citește și: Repartizați în licee la clase de filologie, deși au luat 4 la limba română la Evaluarea Națională
„Frauda” continuă și la liceu.
Între numărul celor care se înscriu la examenul de Bacalaureat și al celor care au susținut examenele de Evaluare Națională există o diferență de câteva mii de elevi. Ceea ce arată că mulți elevi cu note sub 5 la examenul de final de clasa a VIII-a, repartizați, ulterior, la liceu, au terminat 12 clase.
Această practică durează de ani de zile și are mai mulți complici. Profesorii care trec elevii dintr-o clasă în alta pentru a nu-și pierde catedrele. Unele universități care au nevoie de cât mai mulți posibili candidați. Sistemul de educație care permite intrarea la liceu cu medii sub cinci la examenele de Evaluare națională.
Despre „fraudarea” liceului puteți citi săptămâna viitoare în Newsweek România.