Ce mai poate face Iohannis pentru a salva anticorupția

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 09.07.2018 - 23:15

O democrație liberală înseamnă instituții cu rol de arbitru puternice, independente și echidistante, ale căror decizii, bune sau rele, trebuie respectate. Cea mai importantă instituție de acest gen este Curtea Constituțională. Arbitrul suprem.

SHARE

Și în România deciziile Curții Constituționale trebuie respectate. Chiar dacă țara noastră nu este o democrație liberală matură, iar CCR este departe de a fi un model de independență și echidistanță. Membrii săi sunt numiți în continuare de politicieni, iar deciziile Curții s-au bătut de multe ori cap în cap, deoarece interesele politicienilor au fost divergente. 

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis avea foarte puține argumente să refuze revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Un președinte este, prin Constituție, garantul bunei funcționări a instituțiilor statului. Inclusiv a Curții Constituționale. Nu poate garanta buna funcționare a acestor instituții dacă nu le respectă deciziile. 

În plus, scandalurile din ultima vreme în care a fost prinsă șefa DNA (vizite prin sufrageriile politicienilor, în pline alegeri prezidențiale; protocoale secrete cu servicii de informații, ilegale și abuzive din perspectiva drepturilor și libertăților individuale; achitări pe bandă rulantă etc.) au transformat-o pe Kovesi într-o vulnerabilitate a luptei antiorupție, în ciuda succeselor înregistrate în prima parte a mandatului său. De altfel, se poate lesne observa că ritmul în care DNA a trimis în judecată dosare de mare corupție a încetinit destul de mult în ultimul an. 

Suporterii DNA pun asta pe seama asaltului la care politicienii au supus parchetul anticorupție. Ipoteza nu stă în picioare, deoarece, până acum, procurorii nu au fost deposedați de instrumente legale importante. Au fost niște decizii ale Curții Constituționale, care au modificat regimul abuzului în serviciu, dar cam atât. Nimic esențial. Adevărul este că lupta anticorupție s-a gripat în momentul în care serviciile secrete au fost scoase din câmpul tactic al anticorupției. Pentru că, în trecut, procurorii se bazau prea mult pe relația cu ofițerii de informații.

Dacă ați observat, reacțiile ambasadelor străine nu au criticat decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Desigur, nu e în uzanțele diplomatice să critice deciziile unor instituții ale statului român, dar este un detaliu demn de menționat. Partenerii noștri strategici au subliniat însă că lupta anticorupție trebuie să continue. Acesta este aspectul esențial. Aici, președintele Klaus Iohannis are un rol esențial. 

Șeful statului nu putea să refuze revocarea Laurei Codruța Kovesi, dar nici nu poate accepta numirea unui înlocuitor în condițiile propuse de PSD. Liviu Dragnea a continuat să-l amenințe cu suspendarea, deoarece vrea ca șeful statului sî accepte vreun politruc propus de Tudorel Toader, ministrul Justiției, care să îngroape anticorupția. De altfel, Toader a fost avertizat să avanseze rapid o propunere pentru a fi pusă pe masa lui Iohannis. 

Șeful statului este obligat să refuze, indiferent de șantajul politic exercitat de PSD. Chiar și cu prețul suspendării. El nu trebuie să accepte un alt nume de procuror- șef al DNA decât cel rezultat în urma unui concurs transparent, în care să se poată înscrie procurori profesioniști și independenți. Pentru că președintele are obligația să vegheze la buna funcționare a instituțiilor, iar, în cazul DNA, asta înseamnă să fie condusă de un profesionist desăvârșit. 

Dacă va proceda așa, sunt convins că opinia publică onestă îl va susține, că oamenii vor ieși în stradă pentru a-l ajuta să-și impună punctul de vedere în fața PSD. Dacă va accepta condițiile lui Dragnea, vom avea dovada evidentă că președintele s-a predat PSD, că este prea slab pentru o bătălie atât de mare, că nu mai are niciun drept să candideze pentru un nou mandat, ci trebuie să lase locul unui politician care are curaj să se bată cu cleptocrații lui Daddy.       

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te