Când Stalin revine în Basarabia, la umbra crucii

DE Ovidiu Nahoi | 22.05.2020 - 15:05

Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a cerut autorităților statului să nu oblige cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului.

SHARE

Scrisoarea prezintă drept motivații o serie de dezinformări folosite frecvent de propaganda Kremlinului, precum aceea că vaccinarea „reprezintă și un pericol de microcipare sau introducere în organismul uman a altor dispozitive străine lui”.

Mitropolia Moldovei scrie negru pe alb că „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă.

Se consideră că tehnologia 5G în combinaţie cu anumite vaccinuri administrate în China şi Italia au şi stat la baza apariţiei acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”.

Pentru mulți, mesajul a putut părea halucinant, dar atitudinea n-ar trebui să mire într-o foarte mare măsură. Acum doi ani, într-o călătorie de documentare pe care am întreprins-o în Republica Moldova (din care au rezultat mai multe reportaje la RFI România și cartea „Povestiri de peste Prut” la Editura Seneca) am abordat și spinoasa chestiune a Bisericii.

„Biserica este un factor nociv în Republica Moldova” - este formularea pe care am auzit-o adesea, de la jurnaliști sau activiști ai societății civile. Și asta, în strânsă legătură cu propaganda și dezinformarea. Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, avea cuvinte dure la adresa Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova: „O adunătură de agenți KGB”.

El mi-a spus că încă de la declararea independenței Republicii Moldova, această mitropolie a susținut în toate campaniile electorale candidații pro-ruși, fie că erau comuniști, socialiști sau din alte formațiuni. Ultimele alegeri prezidențiale din 2016 au fost elocvente.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a fost ostracizată de către clericii subordonați Rusiei. Victoria Bucătaru era președintă a Asociației de Politică Externă de la Chișinău atunci când am purtat discuția despre Biserică. Apoi a fost consilieră a Maiei Sandu, în scurtul răstimp în care a condus guvernul.

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, mai mulți preoți au ieșit într-o conferință de presă denigratoare. Ei au spus că Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii , că este stearpă și asta ar influența negativ calitățile ei de lider – un adevărat lider nu poate fi fără de familie, fără de copii!

Vă sună cunoscut? Pe această linie a fost atacat și președintele Iohannis, mai ales în campania din 2014, dar într-o măsură importantă și în 2019. Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc, probabil, în această toamnă și vom asista din nou la o confruntare între Maia Sandu și Igor Dodon. Ne putem aștepta la o nouă ofensivă a Bisericii împotriva candidatei pro-europene.

Victoria Bucătaru mai avea o remarcă interesantă: în timpul campaniei electorale din 2014, s-a încercat un transfer de imagine de la Vladimir Putin către Partidul Socialiștilor. Am văzut atunci afișele roșii din Chișinău, cu fotografiile lui Igor Dodon și ale liderului de la Kremlin, sub sloganul: „Alături de Rusia!”

Trebuie spus că Vladimir Putin joacă un rol special în mentalul colectiv din Republica Moldova. Vorbim despre o țară săracă, mult mai săracă decât România, un stat eșuat într-o tranziție ratată de la comunism la democrație.

Nostalgia este un sentiment pregnant și se manifestă, evident, față de URSS. Iar Vladimir Putin și Rusia de azi reprezintă în ochii nostalgicilor reîncarnarea fostei Uniuni Sovietice.

Aceasta este o deosebire fundamentală față de nostalgia românească. Nicolae Ceaușescu este mort și îngropat, România socialistă se află undeva într-un trecut tot mai cețos. De partea cealaltă, odată cu resuscitarea simbolurilor sovietice și reinterpretarea de către Kremlin a istoriei ( inclusiv reabilitarea lui Stalin), fantoma URSS poate părea ceva real, din zilele noastre.

În plus, dacă ceaușismul poate fi ușor combătut cu realitățile vieții grele din acea perioadă, cu lipsurile de tot felul, cu foamea și frigul, dincolo de Prut este mai complicat. Cetățeanul sovietic de rând o ducea, material vorbind, mai bine decât cetățeanul noilor republici ex-sovietice care au ratat tranziția și integrarea euro-atlantică, precum Moldova și Ucraina.

Dar, cum spune Victoria Bucătaru, în ultimele campanii electorale s-a mai întâmplat ceva. Așa cum imaginea lui Vladimir Putin a fost transferată către socialiști, tot așa s-a produs o translatare prin intermediul Bisericii, cu imaginea Patriarhului Kiril. Aceasta înseamnă că Rusia a început să mizeze tot mai mult pe Biserică.

Societatea moldovenească este una foarte tradiționalistă, cu un grad extrem de scăzut de încredere în instituții democratice, dar cu o mare încredere în Biserică.

Potrivit Barometrului de Opinie Publică din ianuarie 2020, Biserica se afla de departe pe locul întâi în topul încrederii în instituții – circa două treimi dintre moldoveni o creditau cu încredere multă și foarte multă. Mesajul de acum al Mitropoliei Moldovei, subordonată Rusiei, vine pe un teren primitor, de aceea ne putem aștepta la un impact semnificativ.

Paradoxul este că pe acest teritoriu dintre Prut și Nistru, suferințele cauzate de regimul sovietic au fost colosale. Toate regimurile comuniste au promovat mai mult sau mai puțin ateismul, dar nicăieri ( poate cu excepția Albaniei lui Hodxa) represiunea antireligioasă nu a fost atât de sălbatică precum în URSS.

Biserici dinamitate, altele transformare în depozite sau grajduri, mănăstiri devenite aziluri psihiatrice, preoți și monahi trimiși direct în gulag, o propagandă anticreștină de o violență extremă.

Toate acestea au venit de la Moscova. De unde vine acum...ce? O reevaluare în sens pozitiv a lui Stalin, o resuscitare a simbolurilor sovietice, braț la braț cu Biserica transformată în armă propagandistică.

Și este pe atât de trist pe cât este de revoltător și greu de explicat faptul că mulți locuitori ai Republicii Moldova se închină cu evlavie acestui crivăț ce bate de la Răsărit.

_______________

Ovidiu Nahoi este redactor-șef al Radio France Internationale România

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.