La 11 iulie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri legislative anticipate. Confruntarea se anunță acerbă între tabăra pro-occidentală, preprezentată în principal de Partidul Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu și formațiunea Dreptate și Adevăr a lui Andrei Năstase și, pe de alta, de blocul pro-rus, cu alianța Dodon-Voronin și partidul baronului local de Orhei Ilan Șor, cărora li s-ar putea adăuga ceea ce a mai rămas din partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc.
O notă aparte o reprezintă Partidul Nostru, lui Renato Usatâi.
Așa cum au arătat și alegerile prezidențiale de anul trecut și cum sugerează și sondajele de opinie, orientarea pro-europeană a devenit ușor majoritară în Republica Moldova.
Iar aici, un rol important l-a jucat și România, prin sprijinul consecvent pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova, prin sprijinul în încheierea Acordului de Asociere cu UE și ridicarea vizelor, prin programele sociale și de infrastructură finanțate și, recent, prin ajutoarele masive constând în materiale sanitare și vaccinuri.
România este, în general, văzută dinspre Republica Moldova drept o țară de succes, mai bogată și mai dezvoltată, cu un sistem legislativ și juridic mai puternic.
Atunci când miliardul de dolari a fost furat din bănci, moldovenii revoltați au cerut, în stradă, ”să vină Kovesi”! Și asta, indiferent de etnie și de orientarea politică. Prin angajamentul împotriva corupției, România reușea să unească societatea atât de divizată de dincolo de Prut.
În aceste condiții, și unionismul a ajuns la un nivel maxim, fără însă a fi curentul majoritar în societate.
Unionismul este cuprins în orientarea pro-europeană, fără însă ca toți moldovenii pro-europeni să fie și unioniști. Aceasta este o realitate de care trebuie să ținem seama.
De altfel, liderii pro-europeni de la Chișinău abordează cu multă prudență ideea unirii, spunând că aceasta este o chestiune în care moldovenii vor putea decide de-abia după ce instituțiile statului vor fi consolidate și eliberate de corupție. Explicația e simplă: liderii pro-europeni nu vor să-și înstrăineze nici curentul unionist și nici pe cel european ne-unionist.
Dar acest echilibru fragil ar putea fi perturbat chiar din România, prin implicarea în alegeri a extremei drepte.
Reprezentantul AUR în Republica Moldova, un anume Vlad Bilețchi, a lansat în startul campaniei electorale un fake mare cât Rusia lui Putin: el a înregistrat la punctul de trecere a frontierei de la Leușeni un clip în care afirmă, fără cea mai mică urmă de rușine, că România a introdus regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Inutil de comentat.
Dar să observăm că AUR – partid care se pretinde a fi unionist - transferă în Republica Moldova imaginea unei Românii prăbușite, a unui dezastru economic și social, a unei țări înrobite de Uniunea Europeană.
Aceasta este o imagine care contrastează cu cea pe care frații de dincolo de Prut o au, în general, despre România – și pe care și-au făcut-o prin prisma propriilor experiențe. Dar este o imagine care se potrivește de minune cu cea zugrăvită de Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, prezent în Republica Moldova.
În Republica Moldova, AUR seamănă diviziunea între unioniști și, în plan mai larg, între cetățenii unioniști și România. Scopul pare a fi divizarea votului pro-european, ruperea unui contingent de alegători, astfel încât să facă imposibilă formarea unei majorități pro-europene de către Maia Sandu.
În concepția sovietică, preluată și de propaganda actuală a Kremlinului cu privire la cel de-al doilea război mondial, România a fost un stat fascist și agresor.
Această abordare a fost aruncată în ridicol în anii de după prăbușirea URSS, câtă vreme scena politică românească a fost dominată de partide mainstream, membre ale marilor familii europene. Orice-ar fi, nu poți găsi fasciști nici la socialiștii europeni, nici la populari și nici la liberalii transformați acum în Renew Europe.
Iată însă că odată implicat în Republica Moldova, AUR oferă propagandei lui Putin exact ce-i lipsea: acea formațiune având în discurs elemente legionare și care îi ridică în slăvi pe criminalii de război.
Unii spun că cei de la AUR sunt idioții utili ai Moscovei. Întrebarea este dacă sunt chiar atât de idioți.