Am dansat, ne-am distrat și certat o vară întreagă. Acum, suntem bineveniți la Terapie Intensivă

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.09.2021 - 13:59

O vară pierdută în lupta împotriva COVID pe care o vom deconta tragic în iarna ce vine.

SHARE

Valul IV a luat prin surprindere autoritățile și guvernul, deși toate cifrele indicau faptul că ne va lovi cu o mare putere. Tendința de vaccinare era cunoscută de dinainte de începerea verii.

Luni de zile, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirus a fost de sub 10.000. Newsweek România atrăgea atenția că vaccinarea în mediul rural este inexistentă, iar echipele mobile trimise în sate nu au găsit oameni dornici de vaccinare.

Citește: Nici 200 de persoane vaccinate pe zi în cele opt centre mobile active din România

A venit toamna și am cules rezultatele campaniei de vaccinare:15% dintre copii vaccinați, 60% dintre profesori și 30% din întreaga populație. Cifre care ne pun în coada clasamentelor europene. Media de vaccinare în UE este de 70%, a copiilor a trecut de 50% în statele occidentale.

Citește și: Școala începe cu 60% profesori, 12% elevi, 30% părinți vaccinați anti-COVID. Mult sub media UE

Faptul că avem puțini oameni vaccinați se reflectă în numărul de decese. România înregistrează mai mulți morți de COVID decât state cu populație mult mai numeroasă.

Citește și: Efectul vaccinării: un mort de COVID la mia de infectări în UK, 19 morți la mie în România

Campania de vaccinare a fost un eșec al guvernului Cîțu (cu USRPLUS și UDMR în coaliție) la care a contribuit, major și cinic, posturi de televiziune și partidele politice din opoziție AUR și PSD. PSD prin pasivitate, AUR și televiziunile de știri prin propaganda anti-vaccin și lansarea unor teorii ale conspirației.

O vară întreagă, pandemia nu a existat pentru că așa s-a decretat. La munte și la mare nu s-a monitorizat respectarea măsurilor sanitare. Purtarea măștii în mijloacele de transport și în micile magazine a fost inexistentă. Nu a controlat nimeni. Concerte cu zeci de mii de oameni au fost organizate în marile orașe. S-a dat liber pe stadioane la capacitate maximă.

Numărul paturilor ATI a scăzut la 800, jumătate din câte a avut România în vârful valului al III-lea (1.600). Așa că, în aceste zile nu mai sunt paturi libere la ATI, iar autoritățile luptă contra-cronometru să amenjeze altele noi.

Citește și: EXCLUSIV Avem 815 paturi ATI pentru bolnavii COVID, jumătate ocupate. Trei spitale, în pregătire

Partidele de la putere s-au certat și au fost interesate de pregătirea alegerilor interne. Iar valul al IV-lea s-a întors violent.

La mijlocul lui septembrie cifrele erau groaznice și aveam o creștere de șapte ori a infectărilor cu COVID într-o lună. Decesele au crescut de opt ori. Detalii AICI.

Cu puțini vaccinați și o tulpină Delta foarte contagioasă, am avut zile cu creșteri ale infectărilor de 50 - 100%. Internați în spitale sunt sute de copii, peste 20 în stare gravă la terapie intensivă. Detalii AICI.

Perspectiva este de 20.000 de infectări și sute de morți zilnic. Dar nici asta nu prea contează când partidele caută să puncteze electoral pe subiectul: cine  nu a văzut venind valul al IV-lea al pandemiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te