57% dintre profesori nu s-au vaccinat anti-Covid 19 deși școala a început

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.05.2021 - 16:25
57% dintre profesori nu s-au vaccinat anti-Covid 19 deși școala a început. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

După o vacanță de o lună prelungită din cauza pandemiei, cei mai mulți elevi -cu excepția celor din clasele a VIII-a și a XII-a - revin azi la școală.

SHARE

Cursurile se vor desfășura după noi reguli anunțate de ministrul Educației care speră ca peste 2 săptămâni mai toți elevii să poată reveni fizic la școală, precizând că, după o analiză, speră să poată face această propunere oficial.

Revenirea elevilor la școală are loc într-un moment în care avem cu peste 1.100 de localități mai multe în scenariul verde și cu 1,3 milioane de oameni vaccinați în plus față de momentul închiderii.

Totuși imunizarea nu pare să fie foarte atrăgătoare pentru cadrele didactice. Nici macar 1 din 2 profesori nu s-au vaccinat. Datele indică faptul că 43% dintre profesori s-au imunizat explicatia ministrului Educației este ca „foarte mulţi colegi” nu ştiu să se programeze.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu ar putea face 9 ani de închisoare după ce a condus fără permis

„Vaccinarea este singura cale de a reveni la normalitate”, spune la RFI profesorul de filozofie Doru Căstăian.

„Plângem după normalitate. Cred că 3 din 4 profesori vă vor confirma că deja e mult prea mult să stai de un an și jumătate cu clasele aproape numai în online și cu toate astea avem procentele acestea care din păcate reflectă realitatea și confirmă undeva și estimările inițiale care erau de 50%”, subliniază el.

Citește și: FOTO Columbeanu a sărăcit. Stă în chirie, are mașină de 30 de ani, bea cafea la plic și bere la doză

Doru Căstăian pune reticența colegilor lui pe seama educației precare pe care au primit-o generații întregi de oameni, o educație mai degrabă obsedată de examene decât de formarea profundă a persoanelor.  

„Plătim în multe feluri factura pentru o educație precară și printre profesori și printre elevi și printre părinți pentru că decenii întregi am trecut cu ușurință peste nevoia de a forma și educa  cu adevărat în spirit științific și raționalist generații întregi. Avem o educație mai degrabă obsedată de examene decât de formarea profundă a oamenilor și iată că lucrurile astea într-un fel sau altul ni se întorc în față”, potrivit RFI.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.