Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, arestată preventiv. Mită: 120.000 de lei și 10.000 €

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.03.2020 - 10:49
Sorina Pintea. Foto Inquam Photos/George Călin

Sorina Pintea a fost arestată preventiv, sâmbătă seară. Este acuzată de luare de mită în formă continuată.

SHARE

Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, pentru o achiziție de echipamente medicale.

„În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect «proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente», încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Citește și VIDEO Fiul Sorinei Pintea susține că o parte din banii de mită ar fi ajuns la Liviu Pop

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Citește și AVERE Sorina Pintea a donat 13.000 euro către PSD, deși are datorii de 150.000 euro la bănci

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în ordonanța procurorilor DNA.

Fragment din referatul DNA prin care a cerut arestarea preventivă:


"Din comunicarea purtată (.....) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta și de suspectul (.....), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoștea foarte bine, (.....) nu doar că în punga neagră cu inscripția (.....) primită de la
(.....) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume.

Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract, procent care de
altfel a și fost adus la cunoștință de intermediarul (.....) lui (.....) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (.....), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, și anume de la SORINA PINTEA.

Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar <super tare> după ce a aflat că (.....) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv <perfect>, după ce a aflat că (.....) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract.

După ce suspectul (.....) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând <da>".

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.