Scandal pe numirea judecătorului român la Tribunalul UE. Comisia cu incompatibili a lui Stelian Ion

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.06.2021 - 13:12
Scandal pe numirea judecătorului român la Tribunalul UE. Comisia cu incompatibili a lui Stelian Ion. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
Scandal pe numirea judecătorului român la Tribunalul UE. Comisia cu incompatibili a lui Stelian Ion. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Desemnarea unui nou judecător care să reprezinte România la Tribunalul UE a fost făcută de o comisiei plină de persoane aflate în incompatibilitate, scrie SpotMedia. A fost desemnat un fost protejat al lui Adrian Năstase.

SHARE

Guvernul a aprobat în ședința de joi, în afara ordinii de zi, rezultatele selecției organizată de Ministerul Justiției pentru una dintre pozițiile României de judecător la Tribunalul UE, pentru perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022.

Noul reprezentant va lua locul Octaviei Spineanu, care a devenit judecător la Curtea de Justiție a UE (CJUE), pentru restul de mandat al acesteia. Ulterior, pentru un nou de mandat de 6 ani, va urma o nouă procedură. 

La selecție s-au înscris 14 candidați, între care mai mulți judecători de Curte de Apel și ICCJ, fostul agent al României la CJUE, Horațiu Radu, și actuala judecătoare la CEDO Iulia Motoc, scrie SpotMedia.

De asemenea, și Ion Gîlea, directorul Departamentului relații bilaterale europene și cooperare regională din MAE, fost ambasador al României în Bulgaria și a fost un colaborator apropiat al lui Adrian Năstase,căruia i-a fost asistent la catedră la Facultatea de Drept.

Care a și câștigat postul. 

Pentru a nu fi incompatibilitate, ministrul de Externe a ales să nu facă parte din comisie, locul său fiind luat de doi secretari de stat care nu interacționează profesional cu Ioan Gîlea.

Deși în competiție se înscrisese și secretarul general al Ministerului Justiției, fost agent al României la CJUE, Horațiu Radu, ministrul Justiției, care l-a adus în minister, nu s-a considerat în conflict de interese și a prezidat comisia.

Mai mult, conform procedurii, candidații și-au făcut prezentarea în limbile engleză și franceză, competențele lingvistice fiind criteriu explicit de evaluare. Ministrul Justiției are nivelul B2 la engleză, cu un nivel de înțelegere redus al limbii, și niciun nivel atestat la franceză, deci nu e clar cum a putut evalua prezentările candidaților, în cele două limbi.

Surse susțin că, în comisie, dl ministru Ion a încercat din răsputeri să îl impună pe dl judecător Dragoș Călin, în vreme ce un alt grup a apreciat-o pe dna judecător CEDO Iulia Motoc. (Mai multe detalii în SpotMedia).

Iulia Motoc îi amintește lui Stelian Ion că a fost avocatul lui Mazăre

Faptul că a pierdut concursul pentru poziția de reprezentant al României la Tribunalul UE a înfuriat-o pe Iulia Motoc, actualmente judecător la CEDO, dar al cărui mandat expiră în curând.

„Când eşti judecător CEDO, spunea o fostă colega a mea şi te întorci în ţara ta, nu contează cine eşti tu, contează numai cazurile în care ai judecat şi opinile separate pe care le-ai formulat şi ele te fac indezirabil pentru ani mulţi ani, dacă nu pentru toată viaţa.

De aceea poţi glisa spre o moarte civilă. Este adevărat am fost în unanimitatea care i-a dat dreptate avocatei (de fapt jurnalistă - n.r.) Feri Predescu în faţa lui Mazăre, am făcut opinie separată în cauză Tockes v România şi multe altele”, a scris Iulia Motoc.

Judecătoarea CEDO a amintit, cu această ocazie de faptul că actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, l-a apărat pe Radu Mazăre în procesul cu jurnalista Feri Predescu. Ulterior, Iulia Motoc a șters această referință.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te