Proiectul este blocat până la luarea unei decizii. CSM a reluat de două ori până acum procedura de achițizie a unui nou imobil. În luna iulie, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziția unui nou sediu, considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.
Noul sediu ar urma să aibă o suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).
”Așa cum am precizat anterior, vă rugăm să luați o decizie, proiectul ”Cartierul pentru justiție” este întârziat și nu poate avansa până nu se primește un răspuns clar din partea dumneavoastră. În baza principiului evitării dublei finanțări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi – unul în curs de cumpărare din piața liberă și altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană ”Cartierul pentru justiție” – ambele finanțate din fonduri publice. Așadar, dacă CSM va opta pentru achiziția unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanța în paralel proiectarea avansata a unui alt sdiu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiție”, se arată în adresa trimisă de ministrul justiției, care poate fi consultată pe site-ul G4media.
Birchall sugerează în adresă ca și CSM ar trebui să se mute în Cartierul pentru Justiție și să renunțe, în consecință la procedura de achiziție.
”(…) Se va ajunge în situația de fapt conform căreia toți procurorii și judecătorii din București vor avea în viitor sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicații publice pertinente. Vă rugăm să ne comunicați decizia CSM cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii”.
La sfârșitul lunii iulie, CSM a explicat, potrivit HotNews.ro, că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice.