Șase funcționari cu funcții de conducere în PMB pe vremea lui Oprescu, trimiși în judecată de DNA

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.10.2022 - 15:38
DNA / Foto: Inquam Photos

Șase funcţionari cu funcții de conducere în PMB pe vremea primarului general Sorin Oprescu au fost trimişi în judecată de DNA. Dosarul vizează atribuirea, la preţuri supraevaluate, a unui acord-cadru de servicii de evaluare imobiliară. Prejudiciul este estimat la 700.000 de lei.

SHARE

DNA a anunţat, trimiterea în judecată, pentru abuz în serviciu, a șase funcţionari cu funcții de conducere în PMB la data comiterii faptelor, respectiv perioada martie-august 2015. La acea vreme, prima general era Sorin Oprescu.

În septembrie 2015, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupție. Iar din mai 2022 este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. 

Citește și: Sorin Oprescu rămâne în libertate în Grecia. Din ce motiv nu-l extrădează autoritățile elene

DNA a trimis în judecată următorii funcţionari cu funcții de conducere în PMB pe vremea primarului general Sorin Oprescu:

MINCU DANIELA, la data faptei director general al Direcţiei Generale Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti; 
 
CONSTANTINESCU OCTAVIAN CLEMENT, la data faptei consilier personal al primarului general al Capitalei şi preşedinte cu drept  de vot  în cadrul  unei comisii de evaluare/negociere; 

STOIAN TEODORA, la data faptei şef serviciu în cadrul Direcţiei contracte din Primăria Municipiului Bucureşti şi membru al unei comisii de evaluare/negociere;

CÎMPEANU CARMEN, la data faptei şef serviciu Evidenţă Achiziţii Externe din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti şi membru al unei comisii de evaluare/negociere;
 
OLARIU RODICA, la data faptei expert în cadrul Direcţiei Contracte din Primăria Municipiului Bucureşti şi membru al unei comisii de evaluare/negociere;

SLABU CRISTINA, la data faptei expert în cadrul Direcţiei Contracte din Primăria Municipiului Bucureşti şi membru al unei comisii de evaluare/negociere.

Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández: Ea va ajunge sus

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a două persoane fizice, la data faptelor reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri. 

”În perioada martie-august 2015, cei şase inculpaţi, funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Bucureşti, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu  prevăzute de legislaţia primară, în contextul încheierii, la un preţ supraevaluat, a unui „Acord cadru-Servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile aflate în domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti”, în valoare de 685.000 euro”, a transmis DNA, potrivit News.ro.

Acordul cadru a fost încheiat între primărie şi societatea comercială a celor doi oameni de afaceri, cercetaţi în prezenta cauză. 

”Concret, cei şase funcţionari nu ar fi asigurat un tratament egal şi transparent operatorilor economici participanţi la cele două proceduri de atribuire a  acordului-cadru (licitaţie deschisă şi respectiv negociere).  Referitor la procedura negocierii, nu ar fi fost transmis spre publicare  niciun anunţ de participare”, au mai precizat procurorii. 

Mai mult, susţin procurorii, societatea care a primit contractul nu ar fi îndeplinit nici măcar cerinţele minime de calificare pentru atribuirea acordului respectiv, în sensul că: 
- nu ar fi avut experienţă similară în domeniu cu privire la prestarea serviciilor de evaluare imobiliară (în ultimii trei ani, cu o valoarea cumulată mai mare de 1.000.0000 lei), 
- nu ar fi depus documentele solicitate pentru a face dovada îndeplinirii cerinţelor referitoare la utilajele/echipamentele tehnice de care dispunea, 
- nu ar fi depus “angajamentul ofertantului” potrivit căruia, în cazul indisponibilităţii unor persoane dintre cele nominalizate, le va înlocui numai cu persoane cel puţin la fel de calificate. 

Ca urmare a acestor demersuri ar fi fost cauzat Primăriei municipiului Bucureşti un prejudiciu în valoare de 724.424 lei,  concomitent cu obţinerea  unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, de către societatea celor doi oameni de afaceri. 

DNA anunţă că Primăria Municipiului Bucureşti s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.  
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te