Una dintre modificările aduse legilor Justiției prevede că magistrații nu se vor mai putea pensiona anticipat până la data de 31 decembrie 2022.
Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, permite pensionarea după numai 20 de ani de activitate.
Interviu pentru numiri de șefi în parchete
Procurorii șefi de la Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vor fi numiți în urma unei proceduri de selecție organizată de ministrul justiției "pe bază de interviu, în cadrul căruia candidații susțin un proiect privind exercitarea atribuțiilor funcției de conducere pentru care și-au depus candidatura.
În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului".
Magistrații vor plăti pentru greșeli
O altă prevedere menționează că "statul, prin Ministerul Finanțelor, va exercita acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al Inspecției Judiciare prevăzut la alin. (7), rezultă că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de către judecător sau procuror a funcției cu rea credință sau gravă neglijență".
Tudorel Toader a prevăzut în proiectul de OUG de modificare a legilor Justiției posibilitate ca ministrul să ceară sacționarea unor magistrați.
"Acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători sau procurori poate fi exercitată și de ministrul justiției.
Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecția Judiciară, la solicitarea ministrului Justiției", conform proiectului de ordonanță de urgență.
Mai jos, proiectul integral de OUG.