Proiectul integral de OUG propus de Toader pentru modificarea legilor Justiției

DE Petru Zoltan | Actualizat: 13.10.2018 - 08:56

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis către Consiliul Superior al Magistraturii proiectul de OUG care va modifica legile Justiției. Newsweek România vă prezintă integral cum arată propunerile de modificare a legilor justiției promovate de Toader.

SHARE

Una dintre modificările aduse legilor Justiției prevede că magistrații nu se vor mai putea pensiona anticipat până la data de 31 decembrie 2022.

Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, permite pensionarea după numai 20 de ani de activitate.

Interviu pentru numiri de șefi în parchete

Procurorii șefi de la Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vor fi numiți în urma unei proceduri de selecție organizată de ministrul justiției "pe bază de interviu, în cadrul căruia candidații susțin un proiect privind exercitarea atribuțiilor funcției de conducere pentru care și-au depus candidatura. 

În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului".  

Magistrații vor plăti pentru greșeli

O altă prevedere menționează că "statul, prin Ministerul Finanțelor, va exercita acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al Inspecției Judiciare prevăzut la alin. (7), rezultă că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de către judecător sau procuror a funcției cu rea credință sau gravă neglijență".

Tudorel Toader a prevăzut în proiectul de OUG de modificare a legilor Justiției posibilitate ca ministrul să ceară sacționarea unor magistrați.

"Acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători sau procurori poate fi exercitată și de ministrul justiției.

Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecția Judiciară, la solicitarea ministrului Justiției", conform proiectului de ordonanță de urgență.

Mai jos, proiectul integral de OUG.Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.