Dosarul „10 august”: procurorul face mișto de protestatari cu o aluzie la „panseluțele” minerilor

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 24.07.2020 - 09:46
Jandarmii au dat cu gaze din plin în Piața Victoriei/FOTO: Inquam Photos/Adriana Neagoe

În ordonanța de clasare a dosarului „10 august”, procurorul DIICOT a folosit o metaforă cu totul și cu totul nefericită. El îi compară pe protestatari cu niște „buruieni”.

SHARE

Mai mult decât atât, procurorul justifică intervenția jandarmilor din Piața Victoriei împotriva protestatarilor pașnici cu o aluzie la panseluțele plantate de mineri în Piața Universității, în zilele de 13-15 iunie. De asemenea, procurorul lasă de înțeles că singura soluție a forțelor de ordine a fost să-i facă pe protestatari una cu pământul. 

„Într-un mod plastic, dar sugestiv exprimat pentru înțelegerea semnificației asociate conceptului reținem că acțiunea de intervenție în forță executat în vederea restabilirii ordinii publice pe timpul desfășurării uneii adunări publice care și-a pierdut cacracterul pașnic nu are și nu poate avea semnificația unei activități de <<plivit buruieni într-un răsad de panseluțe>>, ci mai degrabă pe aceea de <<întoarcere a unei culturi la stadiul de brazdă>>”, a scris procurorul DIICOT.

Captură: pagina de Facebook a lui Mădălin Hodor

Cel care a remarcat acest lucru a fost istoricul CNSAS, Mădălin Hodor, care a comentat într-o notă ironică nefericitul demers al procurorului DIICOT.

„Atenție! Să se oprească literatura și să coboare la prima! Domnu' procuror de la DIICOT tocmai a făcut de râs Nobelul. În caz că nu ați înțeles la ce acțiune culturală a Jandarmeriei ați participat la 10 august”, a scris Hodor.

Rechizitoriu

DIICOT susţine, în ordonanţa de clasare parțială a Dosarului 10 august, prin care şefii Jandarmeriei au fost exoneraţi de orice vină pentru intervenţia în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv.

Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”, mai arată procurorii.

Procurorii spun că, pe 10 august 2018, după ora 16.00, o parte dintre manifestanţi au atacat cu sticle şi pietre dispozitivul de jandarmi.
Procurorii mai arată că încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a înregistrat un eşec, mai ales din cauza atitudinii protestatarilor paşnici.

DIICOT susține că, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor paşnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar „s-au amuzat” de violenţele exercitate împotriva forţelor de ordine.

Ordonanța de clasare parțială a dosarului 10 august, dată de DIICOT, va fi verificată în cadrul controlului ierarhic, a anunțat procurorul general Gabriela Scutea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te