Procuror- plagiator și judecător-plagiat vor fi colegi la CCR. Cazul Bogdan Licu- Cristi Dănileț

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2022 - 11:58

Procurorul Bogdan Licu și judecătorul Cristi Dănileț se pregătesc să devină judecători la Curtea Constituțională a României (CCR). Primul este acuzat că a plagiat din al doilea în lucrarea sa de doctorat, ce l-a avut drept îndrumător pe celebrul Gabriel Oprea.

SHARE

Bogdan Licu, prim-adjunct al Procurorului General al României, este susținut de PSD să preia un mandat de judecător la Curtea Constituțională, în timp ce Cristi Dănileț este susținut de USR.

Asta în consițiile în care mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale expiră pe 10 iunie. Este vorba de:

 • Valer Dorneanu, care e și președinte, a fost numit în 2013 de Camera Deputaților, cu sprijin PSD;
 • Mona Pivniceru, numită de Camera Deputaților în 2013, cu sprijin PNL;
 • Fostul procuror șef DNA, Daniel Morar, numit în 2013 de fostul președintele Traian Băsescu;

Noii judecători trebuie numiți până în 10 mai.

În 2015, jurnalista Emilia Șercan a scris că Licu este cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspect ca si-a plagiat teza de doctorat.

În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internaționale de citare în operele științifice.

Interesant este că Bogdan Licu l-a plagiat masiv pe judecătorul Cristi Dănileț, cu care va fi coleg la Curtea Constituțională. Carierele celor doi s-au intersectat și în trecut în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organism în cadrul căruia au fost colegi.

Cristi Dănileț, judecător

<<Intitulată „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, teza de doctorat a prim-adjunctului procurorului general al României este plagiată după carți de specialitate, cursuri universitare, legi sau pagini de internet. Acesta este și motivul pentru care teza de doctorat a lui Bogdan Licu are aparența unei lucrări încropite în pripă, cu porțiuni însăilate fără o foarte mare coerență și consistență, și cu multe greșeli de ortografie. De altfel, în lucrare nu poate fi identificată o ipoteză pe care aceasta o urmărește, o paradigmă în care să fie plasată tematica sau o parte de cercetare care să ofere tezei originalitate și o contribuție concretă la progresul științei>>, a scris Emilia Șercan.

În 2019, Bogdan Licu a fost acuzat de un nou plagiat. Acesta ar fi „copiat mare parte dintr-un capitol pe care l-a scris într-o carte apărută în 2005”, a scris site-ul linx.crji.org. Este vorba de capitolul „Criminogeneza corupției” care conține, potrivit sursei citate, „fragmente sustrase din opt surse care nu sunt menționate nicăieri”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.