Plângere la DNA către Ministerul Sănătăţii, acuzat că a achiziţionat un vaccin antigripal greșit

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.10.2019 - 15:58
Deputatul USR Emanuel Ungureanu/Foto: Facebook

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marți, plângere penală la DNA în legătură cu achiziția vaccinului antigripal făcută de Ministerul Sănătății. El acuză Ministerul că a cumpărat doze de vaccin care se pot administra doar copiilor cu vârste de peste 3 ani.

SHARE

În plângerea depusă la DNA, Ungureanu susține că există indicii importante că s-au comis fapte de abuz în serviciu și neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave. De asemenea, deputatul USR solicită DNA să cerceteze modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcției Generale de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, responsabilă de achiziția vaccinului.

Ungureanu precizează că Amalia Șerban a ocupat prin concurs acest post în mandatul de ministru al Sorinei Pintea, după ce a fost demisă din această funcție în perioada în care ministru era Florian Bodog. Emanuel Ungureanu a anunțat încă de acum două zile că va sesiza DNA.

„700.000 de euro au fost aruncate pe fereastră până acum de către Ministerul Sănătăţii, condus încă de Sorina Pintea, pe o cantitate uriaşă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an. Funcţionari din Ministerul Sănătăţii au decis în mod ILEGAL achiziţionarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani! Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menţionată”, declara Ungureanu, potrivit G4media.

El afirma că Ministerul Sănătăţii a generat o licitaţie pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna martie a anului 2019, acordul cadru are o durată de 4 ani şi Ministerul Sănătăţii urma să cumpere în 4 ani o cantitate de aproximativ 8 milioane de doze.

În replică, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat că, în acest caz, Comisia de evaluare a procedat oarecum corect şi că s-a făcut o economie de 22 milioane de lei.

”Comisia de evaluare a procedat oarecum corect. (…) S-a făcut o economie de 22 milioane de lei, astfel încât nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 de lei, s-au cumpărat 1.490.000 de vaccinuri cu 41 de lei şi 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei, ca să fiu foarte clară”, a spus ministrul.

Ea a explicat că încă acum două săptămâni au apărut în spaţiul public nişte informaţii legate de faptul că vaccinul achiziţionat anul acesta de Ministerul Sănătăţii nu acoperă toate grupele de vârstă cuprinse în recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te