Mai multe percheziţii DNA sunt luni dimineaţă, în Portul Constanţa. Conducerea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa a transmis că oferă tot sprijinul anchetatorilor şi le pune la dispoziţie toate documentele solicitate.
”Referitor la acţiunea DNA declanşată în această dimineaţă în Portul Constanţa, vă informăm că Administraţia Porturilor Maritime oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare.
UPDATE 11.29: Percheziţiile au loc şi în locații din Dâmbovița, Brașov și municipiului București. "În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, a informat DNA.
Percheziţii DNA în Portul Constanţa. Se întâmplă la Administraţia Porturilor Maritime
Directorul general şi directorul financiar pun la dispoziţia procurorilor DNA toate documentele solicitate, toate informaţiile necesare în sprijinul desfăşurării anchetei.
Ancheta vizează oameni de afaceri locali influenți, foști vameși influenți în Port și pe unul dintre șefii PSD Constanța. Acuzațiile procurorilor sunt de dare, luare de mită și abuz în serviciu.
Ar fi vorba despre aproape 7 milioane de euro, bani care s-ar fi tranzacționat pentru obținerea de beneficii, terenuri, dane și contracte în Portul Constanța. Procurorii s-au folosit de ofițeri sub acoperire
Citeşte şi: Primarul Ploieștiului Mihai Polițeanu, salubrizare fără licitație. După care amenință cu DNA
Orice informaţie pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituţiile abilitate”, au transmis reprezentanţii APMC.
Ancheta procurorilor DNA l-ar viza pe Ion Dumitrache, șeful PSD municipiu, precum și oameni de afaceri locali influenți și foști vameși, dar și funcționari din Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC).
Este vorba despre trioul Pilcă - Bogatu - Dumitru, cunoscuți pe plan local, pentru influența pe care o exercită în Vama Constanța. Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu au mai avut probleme penale anterior. Pilcă a fost achitat în 2011, în alt dosar.
Citeşte şi: Percheziții la Horațiu Potra, șeful mercenarilor lui Georgescu. Evaziune fiscală de 7.200.000 $
Eugen Bogatu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, în 2015. Între oamenii de afaceri cercetați se numără Vasile Costea și Jean Paul Tucan, fost candidat la Primăria Năvodari. Vasile Costea este un om de afaceri foarte cunoscut pe plan local, afirmat în epoca lui Mazăre, conform Info Sud Est.
Vasile Costea, susțin procurorii DNA, ar fi avut o întreagă strategie și un circuit complex de dare de mită pentru obținerea diferitelor beneficii în Portul Constanța.
Percheziţii DNA în Portul Constanţa. Se întâmplă la Administraţia Porturilor Maritime - Foto: INQUAM PHOTOS/Virgil Simionescu
Citeşte şi: Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru dosarul Economatul
Conducerea companiei reafirmă determinarea „de a nu accepta nicio abatere de la legalitate şi va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispoziţiilor organelor judiciare”.
Acțiunea este una de amploare și vizează fapte de corupție - luare și dare de mită. Sunt 41 de percheziţii. Este vorba despre descinderi care se fac în mai multe birouri ale Administrației Portului Constanța.
Din informațiile Digi24, sunt căutate documente într-o investigație de dare de mită, luare de mită și abuz în serviciu.
Citeşte şi: Trei notari publici, anchetați de DNA. Ce roluri aveau în mafia imobiliarelor?
Iar conform unor surse apropiate de anchetă, ar fi vorba despre sume de ordinul milioanelor de euro, care ar fi fost încasate de funcționar cu putere de decizie pentru a facilita anumite proceduri în portul de pe litoralul românesc.
Sunt, la această oră, percheziții în căutare de probe în acest caz și sunt așteptate și audieri pe parcursul acestei zile, cel mai probabil către seară, de data aceasta la sediul din București al Direcției Naționale Anticorupție, pentru că procurorii de aici sunt cei care coordonează investigația.
Citeşte şi: Percheziții DNA Direcția Regională Vamală București. Vameșii, suspectați de corupție
Este una dintre cele mai ample desfășurate în legătură cu suspiciuni de corupție în Portul Constanța.