Ministrul Toader, autor de carte publicată pe milioane împrumutate de stat. ANI ar fi zis că e „OK"

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 02.04.2019 - 16:23
Tudorel, cu buzițe de model/FOTO: Facebook.com

Unii ar putea socoti gestul drept lipsă de modestie, alții - un abuz. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a trecut drept coordonator al unui volum tipărit de Ministerul Justiției cu bani dintr-un credit de 60 de milioane de euro luat în 2017 de la Banca Mondială.

SHARE

Scopul împrumutului: îmbunătățirea sistemului judiciar din România. Dintre obiective, deocamdată a fost atinsă doar publicarea volumului însușit de Toader pentru care s-au cheltuit peste 650.000 de lei. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Toader a declarat că, în prealabil, s-a adresat Agenției Naționale de Integritate pentru a clarifica un eventual conflict de interese legat de această carte.

La hârtii stăm bine

Primele ședințe de lucru în vederea tipăririi lucrării "Codex penal. Codurile penale ale statelor membre ale Uniunii Europene" au avut loc în 2017, la câteva luni după ce au fost asigurate fondurile necesare. Acestea provin dintr-un împrumut de 60 de milioane de euro contractat de statul român, în februarie același an, împrumutatul contribuind și el, cu 5 milioane de euro. Banii vor fi returnați, cu dobândă, începând cu anul 2023.

În linii generale, proiectul își propune îmbunătăţirea funcţionării instanţelor şi instituţiilor aflate sub autoritatea Ministerului Justiției, a activității Oficiului Național al Registrului Comerțului și parchetelor. Se vorbește și concret, de exemplu despre terminarea lucrărilor la sediile Tribunalelor din Sibiu și Prahova, dar și despre "Creşterea conştientizării comunităţii asupra serviciilor judiciare prin, între altele: (i) realizarea unor campanii de informare, elaborarea de ghiduri, instrumente care să faciliteze accesul la justiţie şi evenimente educaţionale pentru a îmbunătăţi înţelegerea de către cetăţeni, în special de către cei din grupurile vulnerabile, a drepturilor şi obligaţiilor legale şi pentru a reduce barierele privind accesul la justiţie; (ii) organizarea unor evenimente de tipul ziua porţilor deschise, mese rotunde şi ateliere pentru comunităţi în sediile instanţelor vizate de proiect, cu teme relevante pentru comunităţile locale; (...)"

La aceste din urmă prevederi, ministrul Toader s-a grăbit să (se) bifeze.

Codexul, printre realizările din raportul de activitate

În raportul de activitate pentru perioada februarie 2017 - februarie 2019, prezentat recent, Toader a menționat și stadiul celor propuse prin proiectul de 65 de milioane de euro. Singurul punct dus la capăt este Codexul Penal, despre care Toader a menționat că Ministerul a recepționat primele 900 de exemplare. În rest:

- reabilitarea/extinderea/construirea unor sedii de instanță – în toate cazurile: la nivel de documentații în diverse stadii;

- modernizarea sistemelor informatice – au fost semnate contractele de furnizare, implementarea a început în luna ianuarie 2019;

- construirea a 15 centre de arhivă – la nivel de eleborare a documentației de licitație.

Specialist în Drept: "Nu știu dacă există precedente în România"

Conform datelor identificate de Newsweek România, aferent acestei cărți în 5 volume au fost atribuite de către Ministerul Justiției două contracte: unul de 257.000 de lei către Editura C.H. Beck pentru servicii de tipărire și unul de 90.440 euro, inclusiv TVA, către Societatea de avocatură Zamfirescu Racoți & Asociații pentru servicii de validare științifică a conținutului. În aceste condiții se ridică întrebarea dacă se justifică prezența pe copertă, în calitate de coordonator, a lui Tudorel Toader. Nu este nepotrivită/imorală prezența pe copertă a ministrului pe acest volum scos sub egida ministerului pe care îl conduce? Nu este cinic/imoral că ministrul s-a semnat pe o carte scoasă cu bani împrumutați de Statul Român? Nu ar fi potrivit pentru un ministru al Justiției să aibă o anumită detașare, o neutralitate, o notă de impersonal față de redactarea unor astfel de instrumente de îmbunătățire a sistemului judiciar?

"Aveți dreptate. Răspunsurile nu pot fi decât pozitive la toate acestea. Nu știu dacă există precedente în România. Știu doar că o lucrare colectivă a Curții de Justiție a Uniunii Europene prezintă în sinteză toate jurisdicțiile statelor membre și nu este indicat vreun coordonator sau editor... Este un instrument de informare de tip syllabus, foarte util, dar fără veleități creatoare, chiar dacă se bazează pe mici sinteze. Alte moravuri...", a fost reacția unei personalități din lumea Dreptului din România.

Toader: "Eu am avut inițiativa"

La astfel de întrebări, Toader a răspuns astfel: "Eu am avut inițiativa, am elaborat structura Codexului, l-am prezentat Băncii Mondiale, am coordonat realizarea acestuia, sintetizând și principalele elemente distinctive în raport de Codul penal român. Pentru a evita alte posibile interpretări, prealabil și în scris, am solicitat și punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate, primind un răspuns favorabil". Apoi a adăugat că "nu se pune problema unor eventuale drepturi de autor!"

Distribuit gratuit

În "Cuvântul înainte" de la începutul primului volum, Toader a precizat că această carte va fi distribuită gratuit către Academia Română, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern, Comisiile Juridice ale Parlamentului, instanțe, parchete, biblioteci ale Facultăților de Drept.

O variantă gratuită va fi disponibilă și pe pagina de internet a Ministerului Justiției și pe o aplicație software, documentele urmând a fi actualizate de cercetători din cadrul Institutului Național de Criminologie.

"Codexul Penal va contribui la elaborarea politicii penale, prin raportare la standardele de reglementare din statele membre ale UE. În același timp, Codexul Penal va contribui și la dezvoltarea dreptului penal comparat", a mai spus ministrul.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te