Ministrul Justiţiei anunţă ordonanță pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.08.2018 - 10:16
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Tudorel Toader a anunţat miercuri, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sent

SHARE

Ministrul Justiției a declarat că o astfel de ordonanţă va fi dată într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile”. „"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. O ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader. 

Demnitarul a susținut că prin acest act normativ îi va fi redată încredere românului că „justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".  „El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea şi să o pună în procedura de reformare. Căutăm o pârghie de refrormare a unor hotărâri  Să-i dăm încredere românului că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia. Cine e vinovat să plătească, dar cine nu e vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept. Să sporim efectivitatea justiţiei", a menționat ministrul Justiţiei.

Întrebat ce va presupune exact ordonanța de urgență, Tudorel Toader a răspuns că orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei. „Va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe interceptare sau protocol nelegal să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice. Judecătorul să spună: admite şi trimite la rejudecare sau să spună nu", a arătat ministrul. 

Logica statului infracțional

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi pentru Mediafax că anunţul ministrului Justiţiei privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale ar fi un demers „foarte corect", pentru că şi vinovaţii au dreptul la un proces corect. „Foarte corect. Nu ştiu ce declaraţie a făcut ministrul, dar dacă asta intenţionează, e un punct de vedere corect. Actul de justiţie a fost profund afectat de existenţa protocoalelor şi de interceptările ilegale ale telefoanelor, aşa cum a reieşit din decizia CCR şi acestea reprezintă grave încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti care nu pot fi acceptabile într-o ţară democratică. Acest caz este unic în componenţa Uniunii Europene, un caz unic şi foarte grav", a răspuns Călin PopescuTăriceanu

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD) consideră adoptarea unei astfel de odonanţe de urgenţă ca fiind corectă, deoarece „ţine de rezolvarea unei situaţii extraordinare”. „Este o decizie corectă. Ţine de rezolvarea unei situaţii extraordinare, şi anume nişte sentinţe nedrepte în baza unor protocoale ilegale. (…) Pentru a se rezolva acest lucru este nevoie de lege, iar legea respecivă poate să fie suplinită de o Ordonanţă, pentru că o OUG se dă în baza delegării legislative. Guvernul poate să facă acest lucru. (…) Orice zi în nerezolvarea acestora este un lucru negativ”, a declarat Eugen Nicolicea pentru News.ro.

Preşedintele USR, Dan Barna, susţine că adoptarea se înscrie în logica “statului infracţional” care încearcă eliminarea unor probe validate de justiţie din dosare. Barna spune că nu există vreo bază legală care să spună că acele probe au fost obţinute ilegal, astfel că ordonanţa de urgenţă este dedicată infractorilor din România, unii dintre ei cu funcţii publice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te