Alexandra Toader susține că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN, potrivit G4media.
Pe 27 decembrie ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis din nou propunerea ca Adina Florea să fie numită la șefia DNA, deși fusese respinsă de președintele Klaus Iohannis care a invocat tocmai probleme legate de avizul CNSAS.
Citește și: Klaus Iohannis a respins-o pe Adina Florea pentru funcția de procuror-șef DNA
Alexandra Toader îi solicită lui Buchet să specifice data la care se reportează ședința din 21 decembrie. „Sunt chestiuni care trebuie gestionate corect, în ciuda presiunii existente în vederea soluționării rapide a situației cu care se confruntă CNSAS”, mai scrie membrul CNSAS, în nota transmisă șefului instituției. Alexandra Toader este membru CNSAS propusă de Administrația Prezidențială.
Citește și: Tudorel Toader o propune, din nou, pe Adina Florea la DNA
Toader mai arată că deși în cazul Adinei Florea se menționează că deține adeverința nr 5430/ 04.06.2009, cu menținere în anul 2017, „s-a omis, în comunicatul din 22 noiembrie 2018, precizarea faptului că și în acest caz CNSAS trebuie să demareze procedurile de verificare.”
De altfel, acest demers a fost inițiat ulterior, respectiv pe 3 decembrie 2018. „În acest sens, sunt de părere că opinia publică trebuie corect informată, prin anunțarea faptului că instituția a declanșat procedurile și în cazul domniei sale”, susține Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. Președintele a anunțat că refuză să o numească pe Adina Florea la șefia DNA, iar într-un comunicat de presă a invocat un articol din legea 303/2004, care cere verificarea din partea CNSAS.
Potrivit legii, pentru a fi numiți în funcții de conducere magistrații trebuie să aibă adeverință de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea.