Magistrații rămân cu pensiile speciale, a decis șeful CCR care are pensie specială de 5.000 €/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.08.2023 - 19:19
Judecătoul Marian Enache, președintele CCR - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Magistrații vor rămâne cu pensiile speciale, a decis șeful CCR Marian Enache. Acesta are pensie specială de 5.000 €/lună. Tăierea pensiilor speciale ale jduecătorilor și procurorilor se află în dezbaterea CCR, după o sesizare venită din partea Curții Supreme.

SHARE

Magistrații își vor păstra pensiile speciale, a decis șeful CCR Marian Enache care a întocmit un raport în acest sens. Marian Enache are pensie specială de 5.000 €/lună la care se adaugă un venit de 7.500 euro pe lună.

Tăierea pensiilor speciale ale magistraților și procurorilor se află în dezbaterea CCR, după o sesizare venită din partea Curții Supreme.

Mâine este așteptat un verdict. 

Magistrații rămân cu pensiile speciale, a decis șeful CCR care are pensie specială de 5.000 €/lună

Raportul asupra legii propune respingerea tuturor aspectelor care privesc neconstituționalitatea extrinsecă, adică referitoare la tehnica legislativă, la parcursul legii de la depunere la adoptare, la avize etc.

În ceea ce privește însă motivele invocate de ICCJ pe fondul legii, raportul propune admiterea tuturor motivelor de neconstituționalitate, în unele cazuri cu critici extrem de severe, arată spotmedia.ro

​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR după ce Curtea Supremă a atacat noile prevederi pentru pensiile speciale ale magistraților dă dreptate judecătorilor. Altfel spus, pensiile lor speciale rămân neatinse. 

Au fost declarate neconstituționale prevederi precum creșterea vârstei de pensionare, cuantumul pensiei de serviciu, actualizarea acesteia, baza de calcul, precum și impozitarea. 

Enache nu e singurul judecător CCR ce cumulează pensia cu salariul

Newsweek a scris că judecătoul Marian Enache, președintele CCR este chemat să judece dacă sunt constituționale reforma pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. El este însă beneficiarul, atât a unei pensii speciale de 7.500 de euro, dar și al cumulului acesteia cu salariul de 5.000 de euro.

Deliorga Cristian: salariu CCR - 4.500 euro / pensie specială - 6.600 euro.

Attila Varga: salariu CCR - 4.500 euro / pensie specială - 6.500 euro.

Ce prevede legea

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate. De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Citește și: 10.000 lei/lună salariu și 5 sporuri pentru directorul unei companii de stat. Plătit să stea acasă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te