În mesajul transmis de procurorul general, Augustin Lazăr, se arată că, prin continuarea demersului de revocare a sa din funcție, în condițiile în care speța a și ajuns în instanță, Tudorel Toader „ignoră cadrul legal și recomandările instituțiilor europene referitoare la acest subiect”: „Exprimarea nejuridică privind pretinsa «tragere de timp» (folosită de Tudorel Toader la adresa lui Augustin Lazăr, prin invocarea faptului că s-a adresat instanței ca urmare a evaluării făcute de ministrul Justiției – n.r.) are ca scop dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a «evaluării» procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului justiției, precum și a legalității documentului intitulat «Raport de evaluare»”.
Conform procurorului general, Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor stabilește că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (...)se face de o comisie compusă din procurori, membri aleși ai Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de tribunal, desemnați de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Totodată, Augustin Lazăr mai arată că „demersul ministrului justiției ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afecteaza statul de drept și implementarea recomandărilor indicate” și că „solicitarea de revocare din funcție a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului justiției ”nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de Curtea Constituțională a României”. Augustin Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader că demersul său de a-l revoca din funcție are un conținut „strict politic” și „este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituției de a-și îndeplini rolul constituțional.”
Toader: „Procurorul general trage de timp”
Ministrul Justiţiei a anunţat din nou că astăzi trimite la Cotroceni cererea oficială de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României, precum şi propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o în noiembrie. „Cunoaşteţi procedurile care s-au derulat până în prezent, ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni.
Pentru că s-a adresat Curţii de Apel din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. Nu m-am referit la viaţa personală, m-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă”, a anunțat Toader. Citește și Tudorel Toader face glume, pe Facebook, despre șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR ceva ce nu are legătură cu cauza: „Dar n-are legătură cu raportul de evaluare, cu procedura derulată, aşadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp,neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi, voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie. Tudorel Toader a mai spus că în data de 27 decembrie dimineaţa, atunci când va merge la minister, o să pregătească documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general.
„De ce? Pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie”, a anunțat ministrul Tudorel Toader.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.