Kovesi, avertisment, mai 2018: În Sănătate, procentul mitei este mult mai mare decât în alte domenii

DE Mircea Marian | Actualizat: 05.05.2020 - 16:45
Foto: Inquam/ Octav Ganea

În 8 mai 2018, șefa DNA Laura Codruța Kovesi a prezentat un studiu privind corupția din sistemul public de sănătate. “În domeniul sănătății se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor“, a arătat ea.

SHARE

La două luni după prezentarea acestui studiu, Kovesi a fost demisă de la conducerea DNA, la solicitarea ministrului Justiției din guvernul PSD, Tudorel Toader, și cu ajutorul CCR. 

“Am întâlnit și cazuri în care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung în această funcție, managerul de spital a primit în decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mită“, a arătat Kovesi, înn mai 2018. 

Ce arăta studiul DNA, prezentat de Kovesi: 

1) În domeniul achizițiilor publice au fost identificate două tipare principale de acțiune:
– condiționarea atribuirii și bunei derulări a contractelor de plata unui ”comision”(mită) către managerul unității; mita reprezintă 5-20% din valoarea contractului și este acoperită tot din bugetul spitalului
– Exemple de fraudare : planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate.

2) Bugetarea spitalelor este condiționată de plata nelegală, lunară, a unei sume fixe de către managerul respectivei instituții medicale, președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate

3) Tarife cunoscute, răspândite și acceptate pentru intrarea în sistem – de ex. pentru angajare de infirmieră (1.500 euro), șofer de ambulanță (1.000 euro), asistentă medicală (2.500 euro), registrator medical (1.000-1.5000 euro)

4) mite pentru serviciile medicale care se adresează în special medicilor specialiști (pentru declararea incapacității de muncă, de ex., sau pentru realizarea unor acte medicale corecte); există adevărate „ritualuri de cabinet” – bani ascunși între coli de hârtie, evitarea atingerii banilor, bani direct în buzunarul halatului, produsele lăsate la baza biroului, folosirea asistentei ca intermediar. 

Puteți citi aici, integral, studiul DNA privind corupția din Sănătate: http://www.pna.ro/obiect2.jsp?id=342

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.