Judecătorii greci au respins extrădarea lui Săvulescu. „Sunt hotărât să expun marele abuz făcut”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.09.2021 - 11:44
Judecătorii greci au respins extrădarea lui Săvulescu. "Sunt hotărât să expun marele abuz făcut"

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a respins extrădarea în România a lui Dragoș Săvulescu, condamnat în țară la 5 ani de închisoare.

SHARE

Dragoș Săvulescu a fost arestat în august în insula grecească Mykonos, în baza unui mandat internațional emis de România, unde a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Ulterior a fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi insula până la judecarea procesului privind extrădarea.

Vineri, Dragoș Săvulescu a trimis presei un comunicat de presă prin care anunță că tribunalul elen a blocat încercarea României de a-l aduce în țară, după ce a fost reținut în insula grecească Mykonos, apoi plasat sub control judiciar.

Citește și: Dragoș Săvulescu, petreceri non-stop sub controlul judiciar din Mykonos

„Odată cu decizia de astăzi se consemnează a doua oară  când un tribunal european respinge o cerere de extrădare în cazul său și pune capăt ultimului capitol din ceea ce domnul Săvulescu descrie ca fiind  o mascaradă judiciară ce îmi afectează viaţa de 16 ani.

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros i-a dat dreptate domnului Săvulescu, stabilind că România nu are puterea de a forța extrădarea sa din Grecia și a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România”, se arată în comunicatul în care Dragoș Săvulescu se prezintă ca producător  de film și actor.

Retrocedări ilegale și filme cu Kostner

La începutul lui 2019, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de detenţie în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro. În 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut definitiv sentința, în lipsa lui Săvulescu, aflat deja în Italia.

Afaceristul a fost reținut în insula Mykonos pe 9 august, în baza unui mandat internațional de arestare din februarie 2019. Curtea de Apel Napoli, Italia, unde afaceristul este rezident, respinsese anterior o altă cererea de extrădare a României, a transferat dosarul de condamnare în Italia și a aplicat apoi o grațiere, conform legislației italiene.

Prin urmare, în Italia, Dragoș Săvulescu este liber.

„Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată ca autoritățile române au ignorat abuziv legislația italiană și europeană prin mentinerea unui mandat de arestare in situatia în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru.

Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și multumesc avocatului meu - domnul Michalis Dimitrakopoulos pentru calitatea exceptionala a muncii sale.

Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz facut în cazul meu ca si în multe alte cazuri din România", a transmis Dragoș Săvulescu.

Citește și: Presa elenă: Dragoș Săvulescu continuă „dolce vita” într-o vilă închiriată

Fostul acționar de la Dinamo susține acum că este actor și că a apărut în filme alături de Kevin Costner și Ryan Reynolds.

Săvulescu susține că nu a fugit

„Domnul Săvulescu a fost obligat să angajeze gărzi de corp și a suferit ani de zile acuzații false care i-au afectat puternic afacerea și i-au devastat familia. Printre aceste acuzaţii false se numără şi cea recentă conform căreia soția sa a deconspirat  locaţia în care se aflau, insula Mikonos, postând pe contul său de Instagram acest detaliu şi oferind autorităţilor române posibilitatea să solicite arestarea soţului ei", afirnă comunicatul.

Dragoș Săvulescu afirmă că nu s-a ascuns deloc.

„Este un fake news teribil ce îşi are originea într-o zonă tenebroasă a presei române. Locaţia noastră nu era confidențială și nu aveam niciun motiv să ne ascundem.

Am ajuns legal în Grecia călătorind cu avionul iar soţia mea a postat constant pe Instagram locaţia în care ne-am aflat în diverse ţări europene în ultimele luni”, a declarat Dragoș Săvulescu.

Citește și: Dragoș Săvulescu, arestat în Grecia. Ar fi fost deconspirat de poze puse de iubita sa pe Instagram

Mai mult, afaceristul condamnat în România susține că, de fapt, nu a fugit din țară pentru a scăpa de închisoare.

De asemenea, el a respins acuzațiile potrivit carora a fugit din România pentru a scăpa de închisoare, insistând că era deja un rezident legal al Italiei atunci când sentința i-a fost pronunțată în februarie 2019, la aproape 16 ani după ce dosarul a fost deschis pentru prima dată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te