Judecătoarea acuzată că a „vândut” sentințele cu 50.000 de euro, câștiguri impresionante din chirii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.05.2018 - 00:35

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Burlan-Pușcaș, magistrat la Tribunalul București, pentru că ar fi primit mită de la inculpați acuzați de omor calificat. Judecătoarea este soția lui Marcel Pușcaș, fost fotbalist, antrenor și candidat la președinția României

SHARE

Procurorii anticorupție au anunțat, joi, începerea urmăririi penale pe numele judecătoarei Elena Burlan-Pușcaș, acuzată că ar fi primit 50.000 de euro de la patru persoane judecate pentru infracțiuni de violență, în schimbul modificării pedepselor de închisoare cu executare. 

Cu un salariu de peste 108.000 de lei anual, magistrata are o avere deloc de neglijat. Conform ultimei declarații de avere din iunie 2017, postate pe site-ul CSM, aceasta deține două apartamente în București, precum și o casă în localitatea Corbeanca. 

Și soțul judecătoarei, Marcel Pușcaș, un personaj cunoscut în lumea fotbalului, deține un apartament în București și o casă de locuit, de 640 de metri pătrați, în Austria. De altfel, conform documentului citat, pe lângă salariu, Elena Burlan-Pușcaș își rotunjește veniturile din închirierea locuințelor pe care le deține în București, din care primește, anual, 68.676 de lei, adică aproximativ 15.000 de euro. 

Magistratul mai deține un autoturism Chrysler, cumpărat în leasing în 2008, precum și unul Kia Sportage, achiziționat în 2014. În privința datoriilor, judecătoarea are credite bancare în valoare de peste 166.000 de euro și 90.000 de lei. 

„Blândă” cu inculpații

Procurorii anticorupție susțin că judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș ar fi primit 50.000 de euro mită în perioada 2009-2010, pentru a fi „blândă” cu patru inculpați judecați pentru infracțiuni de violență, dintre care doi pentru tentativă de omor calificat. 

„Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar. În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Pușcaș Elena a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv”, se arată în comunicatul transmis de DNA. „În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni”, se mai arată în același comunicat. 

În replică, judecătoarea a declarat, joi, la Curtea de Apel București, acolo unde se judecă cererea de arestare preventivă a ei, că este nevinovată. Nu am avut probleme niciodată, timpul a dovedit întotdeauna că am judecat corect aşa cum am crezut de cuviinţă. (...) Cineva a făcut un denunţ acum doi ani ca să-şi uşureze situaţia, un condamnat. Eu nu am ştiut, era normal. A pretins că a luat bani în 2009 de la nişte ţigani dintr-un clan ca să mi-i dea mie nu ştiu ce să fac cu ei, în condiţiile în care am dat o pedeapsă cu suspendare. Mi se reproşează că am dat cu suspendare. Pentru că judecătorul întotdeauna apreciază şi nu este singura soluţie pe care am dat-o cu suspendare. Era o bătaie între clanuri, o încăierare. (...) Dacă cineva a luat bani, aceea nu am fost eu. Nu sunt nici mai bogată, nici mai săracă decât am fostîntotdeauna. Totul a fost la vedere, averea, viaţa, nu am ascuns niciodată nimic. Dacă sunt victimă sau nu, se va dovedi”, a susținut Elena Burlan-Puşcas, conform Mediafax. 

_______________

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te