Jandarmeria ascunde ce cantitate de gaze a folosit pe 10 august

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.09.2018 - 17:54
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene în exces. Foto Inquam Photo/Octav Ganea

Jandarmeria Română a menționat că nu poate dezvălui cantitatea de gaze folosită în timpul și pentru evacuarea protestului din 10 august, din Piața Victoriei, pe motiv că e o informație secretă. Carmen Dan a susținut în fața parlamentarilor că nu a cerut secretizarea documentelor

SHARE

Kinga Târlea, una dintre persoanele care au manifestat pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august, a solicitat Jandarmeriei Române să-i comunice, în baza legii privind accesul liber la informații de interes public, care a fost cantitatea de gaze folosită pentru evacuarea protestului. 

Solicitarea a venit în contextul în care sute de participanți au avut de suferit din cauza excesului Jandarmeriei, care a lansat gaze lacrimogene asupra mulțimii chiar și o dată la 10 minute. Mai mult, unul dintre prostestari, Ilie Gâzea, a suferit o hemoragie nazală, a fost consultat la o ambulanță SMURD prezentă la Victoriei, iar 10 zile mai târziu a decedat, din cauza unei hemoragii digestive. 

Citește și Protestatarii au asaltat Spitalul Floreasca, după ce au fost „gazați” în Piața Victoriei

În ciuda acestei situații, Jandarmeria Română a refuzat mai multe zile să spună ce gaze a folosit în piață. Iar la o lună și jumătate de la repreziunea violentă din 10 august, refuză să comunice și ce cantitate de gaze a fost folosită. 

Citește și: Jandarmerie: Gazele lacrimogene sunt achiziţionate de către instituţie de la producători autorizaţi 



Citește și: Bilanț după protestul diasporei: 452 de oameni răniți, după intervenția în forță a jandarmilor 

Parchetul General a cerut pentru a treia oară desecretizarea documentelor de la Ministerul Afacerilor Interne, condus de Carmen Dan, în legătură cu violențele jandarmilor de la mitingul diasporei, din 10 august deoarece ancheta continuă să stea pe loc.

Avocatul Cristian Băcanu a explicat că miza secretizării este o strategie a Ministerului de Interne, pentru ca o posibilă condamnare să nu poată fi pronunțată, potrivit Digi24. „Dacă nu sunt desecretizate sau nu e permis accesul, sancțiunea prevăzută de Codul de Procedură Penală constă în faptul că o condamnare nu va putea fi pronunțată în baza acelor documente și informații. MAI și-a secretizat propriile documente și, dacă se va ajunge într-un dosar penal pe rolul instanței, dacă vor fi necesare documentele pentru a se obține condamnari, totul va sta la MAI, la cum arată lucrurile acum. Dacă nu autorizează accesul la cererea instanței, inculpații vor scapa”, a subliniat  avocatul.

Citește și: Legea securității naționale pune piedici anchetării șefilor Jandarmeriei 

Citește și: Cercetările în dosarul împotriva jandarmeriei se extind și pentru neglijență în serviciu 

„Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului", a transmis marți, Parchetul General, printr-un comunicat de presă.

Citește și Laurențiu Cazan: Dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te