EXCLUSIV Finul ministrului Tudorel Toader, angajat în Ministerul Justiției

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.02.2019 - 18:34
Finul ministrului Tudorel Toader îi este subordonat nașului la Justiție/FOTO: Facebook.com

Mare coincidență mare: taman în mandatul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției, finul acestuia a prins un super-post în instituție. De anul trecut, Alexandru Popica Loghin (26 de ani) are în ministerul nașului o funcție asimilată judecătorilor și procurorilor.

SHARE

În vara anului trecut, Alexandru Popica Loghin a fost unul dintre cei 472 de candidați pentru unul dintre cele 31 de posturi de „personal de specialitate asimilat judecătorilor și procurorilor", concurs organizat de Ministerul Justiției. Procedura a constat într-o probă de verificare a cunoștințelor de limbă stăină, una scrisă și un interviu.

Concurență feroce: 15 pe un loc

Popica Loghin a reușit să obțină postul și, în luna august 2018, a depus prima declarație de avere. Din document reiese că anterior nu avusese nici un loc de muncă și nici un venit. În 2015, el devenise avocat stagiar în cadrul Baroului Iași.

Tânărul neagă orice intervenție a nașului. „A fost un examen grilă ceea ce nu a afectat caracterul imparțialității examenului", a declarat Popica Loghin pentru Newsweek România.

El afirmă că nu a discutat cu Toader înainte de concurs și nici nu-și mai amintește când s-au întâlnit cele două familii în Iași. La minister, acest lucru s-a întâmplat „de două-trei ori" după ce s-a angajat, fiind vorba de saluturi și discuții protocolare.

Ministrul Tudorel Toader a declarat pentru Newsweek România că nu a avut nici o legătură cu examenul: „Nu am făcut parte din comisie, nici astăzi nu știu cine a făcut parte din comisie, cine a făcut subiectele și cine a corectat!"

A fost, deci, o pură întâmplare că exact finul ministrului Justiției a prins un loc la Ministerul Justiției după un examen dur cu o concurență de 15 pe loc.

Actualul funcționar a picat la doctorat

Coleg de facultate cu Toader, cumătrul Viorel Popica Loghin, în prezent notar în Iași, neagă și el implicarea lui Toader. „Absolut nici o legătură! Fiul meu a făcut unul dintre cele mai bune licee din România, Gheorghe Lazăr din București, a avut a doua medie la absolvire la facultate și a fost primul pe Moldova la examenul de avocat. S-a descurcat singur în carieră, eu nu m-am implicat", a spus tatăl lui Popica junior pentru Newsweek România.

Acesta mai spune că la un concurs anterior organizat de Minister a participat o persoană și mai apropiată de actualul ministru care, însă, a picat.

Cu toate acestea, pare că juniorul nu a fost atât de genial tot timpul. În 2017, a dat examen pentru a intra la doctorat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", profesorul acontat în cazul în care lua examenul fiind același Tudorel Toader.

Alexandru a picat examenul cu brio, cu o notă foarte mică: 6. "Vedeți, încă un argument că domnul Toader este corect", a adăugat Popica Loghin senior.

Fiul lui Tudorel, stagiar la notarul Popica

De-a lungul timpului a existat și o altă legătură între cele două familii. Fiul cel mare al ministrului, Ionuț Alexandru, și el notar în Iași în acest moment, și-a făcut stagiatura la cabinetul lui Viorel Popica Loghin.

În 2008, când și-a depus dosarul la Camera Deputaților pentru a deveni judecător la Curtea Constituțională, Toader avea nevoie de îndeplinirea unei formalități: un notar pentru a autentifica documentele ce atestau studiile și experiența. Bineînțeles că parafa cumătrului Popica Loghin a rezolvat situația.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te