Dosarul beizadelei miliardarului Micula deghizat în polițist cu cagulă: Zeci de polițiști audiați

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.01.2023 - 12:49
Victor Micula / Foto: b1tv.ro

La Tribunalul Bihor au avut loc audieri-maraton în dosarul în fiul miliardarului Viorel Micula este cercetat pentru că s-a deghizat în polițist și a participat la o percheziție alături de mascați. Inclusiv şeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniş, a dat cu subsemnatul.

SHARE

Au fost trei zile de foc, săptămâna trecută, la Tribunalul Bihor, unde o sală a fost rezervată pentru audieri-maraton în procesul intentat lui Victor Micula şi a patru poliţişti. Dintre cei 32 de martori aşteptaţi să se prezinte în faţa instanţei au ajuns doar jumătate, majoritatea poliţişti, între care şi şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, chestorul Alin Haniş. 

Dosarul în care au fost audiaţi poliţiştii îl vizează pe Micula jr, pentru instigare şi accesarea ilegală a unui sistem informatic, divulgare de informaţii nepublice şi uzurpare de calităţi oficiale. S-a ales cu acuzele după mai multe isprăvi care, adunate laolaltă, dezvăluie modul în care patru agenţi de la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Oradea - Ovidiu Vaida, Camelia (Ile) Erdei, Alin Zanca şi Claudiu Rengle, cel din urmă între timp pensionat - i-ar fi fost părtaşi la ilegalităţi. Potrivit procurorilor, aceştia l-au "cooptat" pe afacerist într-o acţiune poliţienească, oferindu-i inclusiv cagulă şi geacă, l-au iertat de o amendă, ba chiar i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de date MAI.

Citește și: Cine sunt noii baroni ai termoficării din București. Conexiuni care duc la Moscova și Chișinău

Dosarul a ajuns în instanţă în decembrie 2020, dar 2 ani a fost ţinut în Cameră preliminară, dezbaterile începând abia pe 8 decembrie 2022, când avocaţii au cerut, printre altele, reaudierea tuturor celor 36 de martori ascultaţi şi în timpul anchetei. Judecătoarea a acceptat, dar a dejucat planul tergiversării, programând audierile în trei zile consecutive, pe 10, 11 şi 12 ianuarie, relatează ebihoreanul.ro.

Doar jumătate din martori s-au prezentat la instanță

În prima zi ar fi trebuit să se prezinte 12 martori în faţa judecătoarei Veronica Ioniţă, a procuroarei Anca Tiba Morar de la Parchetul Bihor şi a armatei de avocaţi - Claudiu Benşan, Bogdan Bodea, Adrian Chirvase, Răzvan Doseanu, Stelian Garofil şi Octavian Popescu - care îl apără atât pe milionar, cât şi pe cei patru poliţişti inculpaţi. 

Pentru început, audierile vizau un incident din noaptea de 28/29 martie 2018, când Micula ar fi obţinut datele unui tânăr cu care anterior avusese un incident în trafic, dar şi faptul că a intrat chiar el în evidenţele MAI pentru a verifica propriile date, pe ale părinţilor, ale unor cunoştinţe, ba chiar şi pe ale unor VIP-uri precum Codin Maticiuc sau solista de muzică populară Vlăduţa Lupău, chemaţi şi aceştia să depună mărturie marţea trecută. 

Citește și: VIDEO „Război pe uliță” cu topoare și bâte în centrul Buhușiului. Un polițist a fost lovit cu bâta

Dintre toţi, în acea zi s-au prezentat doar trei persoane, poliţişti care în 2018 lucrau la postul de acces în sediul Poliţiei Municipiului şi care, chemaţi să explice de ce i-au permis lui Micula jr. să intre în repetate rânduri în instituţie, au pretins că acesta a fost însoţit întotdeauna de un coleg de-al lor. Asta deşi, potrivit uzanţelor, erau obligaţi să-i noteze în registru, la fiecare vizită, datele personale, ora intrării şi poliţistul cu care urma să se întâlnească.

Miercuri, la Tribunal au ajuns doar 7 din cei 11 martori citaţi, şi aceştia tot poliţişti, de la Biroul Supravegheri Video al Poliţiei Municipiului şi de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale (SAS), dar şi şeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniş (foto)

De astă dată, "temele" au fost: un incident din noaptea de 13/14 aprilie 2018 - când Micula ar fi fost "iertat" de amicii din Poliţie de o amendă, deşi intrase cu maşina pe strada Vasile Alecsandri, transformată în pietonală - şi o vizită clandestină făcută în Biroul Supravegheri Video din sediul Poliţiei Oradea, pe 21 aprilie 2018, când a fost surprins de câţiva "mascaţi".

Citește și: După chinezii de la Geely, la Dacia Pitești vin și saudiții de la Aramco. Renault, minoritar

Printre cei chestionaţi a fost şi şeful Poliţiei Bihor, care în noaptea respectivă fusese sunat de Micula pentru a-i imputa că "mascaţii tăi au treabă cu mine?". Chestorul a pretins, însă, că milionarul era, de fapt, "foarte speriat că ar putea fi aplicate asupra lui metode violente de către echipajul SAS". 

Motivând că "nu prea înţelegeam ce s-a întâmplat, căci am fost trezit din somn", Haniş a declarat că l-a sunat pe şeful echipei de intervenţie, Florian Sorin Suciu, iar acesta "mi-a relatat că nu e cazul folosirii forţei, că Micula era cooperant". "I-am solicitat să-şi facă treaba, să ia măsurile legale ce se impun. Din câte am înţeles, a fost vorba de o contravenţie rutieră", a relatat şeful Poliţiei, adăugând că n-a urmărit finalitatea cazului, deoarece pentru el "nu a prezentat importanţă".

Cele mai multe întrebări au vizat, însă, episodul din seara de 21 aprilie 2018, când Micula a fost surprins de mascaţi în Biroul Supravegheri Video din sediul Poliţiei Oradea. Martorii au fost chestionaţi despre modul în care civilii puteau intra în instituţie, dacă exista atunci vreo lege care să interzică expres accesul şi dacă vreunul dintre martori l-a văzut personal pe afacerist "butonând" la calculatorul cu informaţii secrete.

Micula - a povestit unul dintre poliţiştii SAS, Adrian Ţirban - "era în birou, stătea pe scaunul de la masa cu calculatorul", dar cu spatele la monitor. "Era cu un alt civil. În faţa lui erau trei poliţişti, între care şi Erdei Camelia. Eu am întrebat doar dacă domnii sunt colegi cu noi, Erdei a zis că nu", a relatat poliţistul. Întrebat de judecătoare dacă a intrat să-l vadă pe milionar din curiozitate profesională sau personală, Ţirban a răspuns că "a fost o curiozitate personală", iar la întrebarea dacă l-a chestionat despre prezenţa sa acolo, poliţistul a spus că nu. Asta, deşi tot el a precizat că "am considerat că nu era firesc să fie acolo".

Niciunul dintre poliţişti nu a putut explica dacă există reglementări privind accesul persoanelor străine în acea încăpere, nici măcar cei care lucrează în cadrul Biroului, iar lucrătorii SAS nu ştiau nici măcar dacă ei înşişi aveau voie să intre acolo şi, dacă da, în ce condiţii.

Haniş a susţinut că în 2018 "existau proceduri şi legi naţionale", dar nu şi o metodologie specială la nivelul Poliţiei Bihor, ci doar cutume, chiar dacă din Biroul respectiv se pot accesa bazele de date MAI. Culmea, nici despre regulile de accesare a acestora n-a putut oferi detalii. "Nu cunosc care era procedura din 2018. Legislaţia s-a modificat, acum există o procedură", a spus chestorul.

În condiţiile în care a lucrat la Poliţia Municipiului din 1998, iar din 2013 până în 2017 a condus-o, pentru ca din 2018 să preia comanda Inspectoratului, Haniş a pretins că nu ştie cum puteau intra civilii în sediul Poliţiei şi nici n-a auzit, până la inculparea lui Micula, de incidentele ce-l aveau protagonist pe acesta, susţinând că niciun subordonat nu i-a raportat aşa ceva!

Victor Micula nu s-a prezentat la nicio înfățișare. Se tratează în Elveția

Victor Micula nu s-a prezentat, încă, la nicio înfățișare în procesul în care e acuzat că a accesat baze de date secrete ale Poliției și a participat la percheziţii şi anchete.

Săptămâna trecută, avocaţii săi au depus un document potrivit căruia se tratează în Elveţia.

Cum a devenit Micula „mascat”

"În noaptea de 16/17 noiembrie 2018, agentul de poliţie Vaida Ovidiu, cu ocazia întreprinderii unei acţiuni poliţieneşti de constatare în flagrant a unei posibile infracţiuni săvârşite de o persoană de sex masculin (conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului sau altor substanţe), i-a oferit lui Micula Victor spre purtare geaca sa de serviciu, cu culoare verde fosforescentă, avea pe braţ emblema 'Poliţia Română', precum şi o cagulă, pentru ca acesta din urmă să nu fie recunoscut de persoana reclamată şi să i se creeze astfel aparenţa că este poliţist, de natură a justifica prezenţa sa la faţa locului, pe care Micula Victor le-a folosit cu ocazia acelui eveniment, creând convingerea celor prezenţi la faţa locului că este lucrător de poliţie, după care a efectuat în acea noapte mai multe activităţi specifice unui lucrător de poliţie (percheziţie corporală, percheziţie autovehicul, asistare la toată activitatea de constatare a infracţiunii, însoţire persoană cercetată la spital pentru recoltare de probe biologice etc), cu permisiunea agentului de poliţie Vaida Ovidiu", se arată într-un răspuns al Parchetului Bihor.

Ce avere moștenește

Dacă în 2010, averea lui Ioan și Viorel Micula era estimată la 580 – 620 milioane euro, în 2018, gemenii bihoreni au scăzut la 180-180 milioane euro, ceea ce-i plasa pe locul 24 în topul Capital. Între timp însă, fraţii Micula au mai câştigat sume din procese cu statul român.

Victoraș este fiul lui Viorel și va împărți averea cu cele două fiice ale lui Ioan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te