Dosarul 10 August. Se cere anchetă şi cu privire la implicarea lui Liviu Dragnea și Carmen Dan

DE Elena Andrei | 27.10.2020 - 20:10
sursă romanionline

Una dintre victimele intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august 2018, Ioan Crăciuneanu şi sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, au formulat contestaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August.

SHARE

Aceștia au formulat contestație și împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la foştii şefi ai Jandarmeriei, nu şi faţă de decidenţii politici, precum Liviu Dragnea şi Carmen Dan, potrivit G4Media.

 

Cererea de redeschidere a anchetei 10 August, inclusiv cu privire la Carmen Dan şi Liviu Dragnea, are termen mâine la Tribunalul Bucureşti.

 

Cererea de redeschidere a anchetei 10 August, inclusiv cu privire la Carmen Dan şi Liviu Dragnea, are termen mâine la Tribunalul Bucureşti.


La mitingul Diasporei din 10 August 2018, Ioan Crăciuneanu a fost gazat, ameninţat de jandarmi, iar o grenadă aruncată de aceştia a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

După clasarea dosarului în vara lui 2020, sora lui Ioan Crăciuneanu, Lucia Crăciuneanu, care este avocată, a formulat plângere la şefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta a admis parţial plângerea şi a cerut redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar nu a dispus nimic în legătură cu Liviu Dragnea şi Carmen Dan, în condiţiile în care, după reprimarea mitingului, fraţii Crăciuneanu au formulat plângere şi împotriva acestora.


Faptul că unii dintre protestatari au făcut plângere penală împotriva lui Dragnea şi Carmen Dan a fost motivul pentru care dosarul a fost preluat de Secția Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului General de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti, SPM fiind competentă să ancheteze miniștri.

Fraţii Crăciuneanu solicită redeschiderea anchetei faţă de foştii sefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit „Fantoma în alb”, şi anchetarea acestora, inclusiv, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Protestatarul cere însă redeschiderea anchetei şi cu privire la decidenţii politici precum Speranța Cliseru, fost prefect al Capitalei, Carmen Dan, fost ministru de Interne şi Liviu Dragnea, fost lider al PSD, care ar fi „dispus și coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenția forțelor de ordine împotriva participanților la protestul din data de 10.08.2018 desfășurat în Piața Victoriei, București, precum și de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârșească astfel de fapte”.

„Cercetările s-au efectuat în lipsa unei anchete a factorilor decidenţi. Este evident că abuzurile exercitate au fost clădite prin constituirea unui grup infracțional organizat, iar şefii jandarmilor ce au acţionat abuziv au urmat un ordin clar în acest sens de la factorii decizionali la momentul respectiv, adică Liviu Dragnea, fostul ministru de interne Carmen Dan, fostul prefect, Speranța Cliseru, col. Paraschiv Cătălin şi alţii din coaliţia PSD-ALDE. Clasarea unor fapte neelucidate, clasare axată pe apărarea sfidătoare, prin omisiune, a factorilor decizionali vinovaţi de cursul evenimentelor din 10-11 august 2018, fără nicio justificare sau motivare legală, este de neeacceptat într-un stat democratic”, a declarat pentru G4media.ro avocata Lucia Crăciuneanu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te