Dă înapoi Coaliția? Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.03.2023 - 19:42
Cătălin Predoiu - Foto: Arhivă
Cătălin Predoiu - Foto: Arhivă

Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu, potrivit unui comunicat remis de reprezentanții ministerului.

SHARE

Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea în Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Dă înapoi Coaliția? Ministerul Justiției propune un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Ministerul Justiţiei a făcut miercuri precizări în legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiţiei în anul 2022 şi aprobate de Guvern la 28.12.2022.

„În legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curţii Constituţionale a României nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – <(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale>;

Citește și: VIDEO Șefa ICR Londra, revocată din funcție în Parlament după ce a făcut show cu manele

b) paragraful 56 – <(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii>”, se arată în comunicatul ministerului.

Conform acestuia, nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

„Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei”, susţin reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Senatul a aprobat un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Citește și: Bogdan Putinică (Microsoft): „Industria IT&C din România ar putea ajunge la 10% din PIB în 2025”

Potrivit unui amendament admis, „fapta funcţionarului public care, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit mediafax.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te