Propunere: dacă un inculpat pentru evaziune fiscală achită prejudiciul, scapă toți acuzații

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.12.2018 - 13:54
Guvernarea PSD relaxează toate legile cu implicații penale

Comisia Juridică a adoptat, marți, un amendament la o inițiativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, potrivit căruia toți inculpații dintr-un dosar penal de evaziune fiscală scapă dacă cel puțin unul achită prejudiciul majorat cu 20%.

SHARE

Amendamentul completează proiectul inițial care prevedea că doar inculpatul care își achită prejudiciul scapă de acuzații. Legea ar putea intra miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei deputaților pentru dezbatere și vot final, potrivit G4media.

Amendamentul suplimentar, adoptat cu voturile PSD, ALDE, UDMR, prevede că dispozițiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților „care au săvârșit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 și art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceștia”.

Pe de altă parte, inițiativa lui Cătălin Rădulescu, adoptată pe 9 octombrie, spune că în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de clacul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală.

„În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”, mai spune textul.
Pe 9 octombrie, au votat în favoarea propunerii de modificare a legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale deputații PSD, ALDE și UDMR. Liberalii s-au abținut, iar cei de la USR au votat împotrivă, potrivit G4Media.
Tot în ședința din urmă cu două luni, deputaţii jurişti au mai adoptat un amendament care prevede că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.