Ce mai prinde DNA: doctori care fac operații estetice, polițiști mici. Mită: pizza și pentru porumb

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 01.09.2020 - 15:34
Foto Pexels.com

Vremea marilor dosare de corupție deschise de către Direcția Națională Anticorupție unor nume grele din politica și afacerile românești a trecut. DNA se laudă acum cu dări și luări de mită de câteva sute de euro.

SHARE

DNA a anunțat marți că l-au pus sub control judiciar timp de 60 de zile pe șeful Poliției Eforie, Cornel Coteanu , pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupție susțin că în sezonul estival de anul trecut și în cel abia încheiat, Cornel Coteanu ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană acum coinculpat, sume de bani, pentru a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.

De fapt, polițistul era plătit să închidă ochii la cei care vând porumb fiert pe plajă, după cum reiese chiar din comunicatul DNA.

„Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.

Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie”, arată procurorii.

Citește și: Șeful Poliției din Eforie, șpagă 300 de lei pe zi ca să nu deranjeze comerțul clandestin pe plaje

Capturarea șeful Poliției Eforie vine la o zi după ce DNA a pus sub control judiciar o polițistă de de la Poliția Sector 6 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub acuzația de șantaj. 

Alina-Georgiana Moroianu i-ar fi cerut chirurgului estetician Vitalie Stan 15.000 de euro pentru o pacientă nemulțumită de operația făcută de acesta.

„În cursul lunii octombrie 2019, inculpata Moroianu Alina-Georgiana, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice sector 6, sub amenințarea unui presupus dosar penal pentru evaziune fiscală, ar fi constrâns un medic estetician de la o clinică privată să-i dea suma de 15.000 de euro, atât pentru ea cât și pentru o altă persoană”, au reținut procurorii

Citește și: O polițistă, acuzată de DNA de șantaj pentru că a fost nemulțumită de o operație estetică

Seria dosarelor DNA cu polițiști, politicieni mici și funcționari mărunți ai statului este tot mai lungă, după cum reiese dintr-o simplă verificare a comunicatelor zilnice ale procurorilor care ar trebui să vizeze marea corupție.

Pe 28 august, Direcția Națională Anticorupție a anunțat  că a început urmărirea penală pentru dr. Vitalie Stan, fost manager al Spitalului Clinic de urgență, Chirurgie Plastică și Arsuri din București, pentru săvârșirea a 16 infracțiuni de luare de mită.

„În perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Stan Vitalie, în calitate de medic primar și manager al Spitalului Clinic de urgență Chirurgie Plastică și Arsuri din București, ar fi pretins și primit de la 16 paciente, sume de bani cuprinse între 1.100 de euro și 2.700 de euro, pentru a le efectua diferite operații estetice în spitalul de stat mai sus menționat.

În concret, suspectul Stan Vitalie ar fi internat pacientele respective sub pretextul unor afecțiuni ce necesitau corecții chirurgicale, iar în schimbul sumelor de bani primite, ar fi efectuat în cadrul spitalului de stat operații estetice care se pot efectua în clinicile private.

În total, acesta ar fi primit de la cele 16 paciente suma totală de 25.000 de euro”, au descoperit anchetatorii.

Cu numai o zi înainte, DNA mai dădea „o lovitură”: patru poliţişti de la Poliția Rutieră din Iași au fost ridicaţi pentru infracţiunea de luare de mită. Cei trei ar fi fost mituiţi cu pizza de un restaurant local, pentru ca cei care livrau produsele la clienți să nu fie amendați în trafic.

DNA i-a filat pe cei trei. Dar a avut o surpriză, care explică şi faptul că au preluat un dosar cu un prejudiciu mic: au confundat un poliţist, care este agent, cu fratele său, ofiţer, a scris Ziarul de Iași.

„Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului”, au transmis procurorii într-un comunicat de presă.

Citește și: Lovitură a DNA: trei polițiști de la Rutieră, săltați pentru mită în pizza

Pe 10 iulie, Constantin Vintilă, șeful Serviciului Juridic din Prefectura Mehedinți și membru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, și directorul executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin, Cătălin Iancu Preduț, au fost prinși de către procurorii anticorupție în flagrant în timp ce luau mită, potrivit unui comunicat al DNA.

Cei doi au fost prinși luând mită 30.000 de euro de la moștenitoarea unui teren de 5.000 de metri pătrați în intravilan, în Drobeta Turnu Severin, căreia i-ar fi cerut inițial o bucată de 1.000 de metri pătrați din terenul revendicat. Până la urmă s-au „mulțumit” doar cu suma cu care au fost și prinși.

Pe 12 iunie, DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Maricel Cîrjaliu, primar al comunei Agigea, județul Constanța, și Ancuța Calust, secretar al comunei, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu. Dosaru vizează fapte de acum șapte ani.

„Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.

Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.

În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior”, au scris procurorii anticorupție.

Mai multe „lovituri” date de către DNA în ultimul an pot fi găsite aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te