Sentința Curții de Apel Ploiești privind suspendarea și anularea deciziei CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut va produce efecte doar dacă va fi confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a venit cu noi clarificări pe acest subiect în direct pe B1 TV. Magistratul constituțional a apreciat că decizia Curții de Apel Ploiești este o greșeală juridică.
La acest moment, însă, până când nu va fi motivată, nu se poate spune ce l-a determinat pe judecătorul Alexandru Vasile să o pronunțe.
Augustin Zegrean spune de ce se teme cel mai tare de decizia Curţii de Apel Ploieşti
Augustin Zegrean a subliniat, din nou, că deciziile CCR nu pot fi atacate de nici o instanță din lume. Nici măcar judecătorii constituționali nu își pot retracta propriile hotărâri.
Acest lucru se poate întâmpla doar în alte procese, având teme similare.
„Deciziile CCR nu pot fi verificate, atacate nicăieri. Nici o instanță din lumea asta nu poate să anuleze sau nu știu ce altceva să mai facă cu o decizie a Curții Constituționale.
Nici măcar Curtea Constituțională nu le mai poate retracta. Curtea Constituțională, eventual, într-un alt proces, altă dată, cu o temă asemănătoare ar putea să schimbe practica. Dar nu este cazul aici”, a declarat Augustin Zegrean.
Citeşte şi: Călin Georgescu, adus în turul 2 printr-o „inginerie juridică”. Danileț acuză: 120 de dosare făcute
Fostul magistrat al Curții Constituționale spune, în acest context, că judecătorul Curții de Apel Ploiești nu trebuia să se pronunțe cu privire la anularea unei decizii a CCR.
Augustin Zegrean spune că mai multe lucruri despre motivele care l-au determinat să o facă vor fi înțelese după ce va apărea motivarea sentinței.
Atunci se va ști dacă este o neglijență, dacă este o decizie intenționată sau, pur și simplu, o gravă necunoaștere a legii.
Citeşte şi: 14.000 lei pensie specială pentru judecătorul Vasile care îl vrea pe Călin Georgescu în turul 2
„Judecătorul de la Curtea de Apel și nici un alt judecător din România nu putea să declare nulitatea acestei hotărâri…
Se pot întâmpla foarte multe la procese. Este o greșeală, nu știu dacă a făcut-o intenționat sau este o gravă neglijență sau o gravă necunoaștere a legii.
Augustin Zegrean, fost judecător al Curţii Constituţionale - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
După ce se va motiva decizia vom vedea ce scrie acolo. Dar nu are ce să scrie nimic care să justifice această decizie”, a mai explicat Augustin Zegrean.
Potrivit fostului peședinte CCR, a explicat că această hotărâre trebuie anulată de ÎCCJ, astfel încât să nu intre în vigoare și să capete putere de lucru judecat.
Augustin Zegrean spune că abia atunci va produce efecte. De asemenea, dacă această hotărâre va fi confirmată de ÎCCJ, ca fiind legală și temeinică, vor fi consecințe juridice.
Augustin Zegrean spune de ce se teme cel mai tare. Nu contează motivarea
„Nu contează motivarea. Contează că ea (hotărârea – n. red.) există și trebuie să dispară. Adică trebuie să fie anulată de o altă instanță, pentru că altfel va intra în puterea lucrului judecat și abia atunci va fi grav, pentru că va produce efecte.
Spaima este ca nu cumva Curtea Supremă să spună la fel. Dacă ÎCCJ va admite recursul, va desființa hotărârea și am terminat povestea. A fost doar un vis urât sau poate un vis de primăvară.
Dar dacă Curtea Supremă va hotărî că decizia este corectă și poate fi legală, legală și temeinică, o va lăsa în pace și abia atunci vor fi consecințe juridice”, a încheiat Augustin Zegrean.