„Eu doresc să vă spun că protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru, de bune practici, cu caracter intern pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu e vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu sunt sancţionate cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea care trebuie aplicată”, a explicat Augustin Lazăr.
Parlamentul, prin Florin Iordache, căruia Dragnea i-a cedat atribuțiile în ziua de 8 octombrie, a sesizat CCR în privința unui conflict juridic de natură constituţională între Parchet, pe de-o parte, şi Parlament şi instanţa supremă, pe de altă parte, din cauza protocoalelor secrete.
Întrebat care ar putea fi scopul sesizării, el a răspuns prudent: „Vom vedea”.
Tudorel Toader spunea, însă, zilele trecute că CCR nu poate fi sesizată în problema protocoalelor.
„Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii, pentru că protocolul nu este un act normativ,” a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Toader a declarat că nu a fost consultat de Parlament în legătură cu sesizarea.
„Astăzi am aflat şi eu. Până la urmă Guvernul înţeleg că nu este parte şi atunci dânşii l-au redactat, l-au motivat, l-au depus”, a declarat ministrul. Întrebat dacă, în opinia sa, ca fost judecător CCR, este admisibilă o astfel de sesizare, Tudorel Toader a fost evaziv: „Câtă vreme astăzi am aflat de ea, câtă vreme nu-i ştiu conţinutul, fiţi de acord să nu-mi exprim nici puntul de vedere”.
Citește șiToader a avut „alte urgențe” și nu a verificat cine a semnat protocoalele între MJ și SRI