Lazăr: Nu sunt colaborator al Securității. Regret dramele trăite de luptătorii anticomuniști

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.04.2019 - 06:39
Augustin Lazăr afirmă că regretă situația din comunist. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut marți primele declaraţii după ce au apărut informaţii conform cărora, în calitate de preşedinte al Comisiei de liberări condiţionate, Augustin Lazăr a dat aviz negativ eliberării anticipate unui deţinut politic.

SHARE

Lazăr crede că acuzațiile la adresa lui vin în contextul în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

„În ultimele zile, câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român.

Este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este suprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat cu o carieră foarte îndelungată. În acest context, fac următoarele precizări: Nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata, ca orice bărbat la acea vreme, şi sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”, a menționat acesta.

Declarațiile vin după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora, ar fi refuzat eliberarea unui deținut politic, în calitate de şef al comisiei de liberări condiţionate din Penitenciarul Aiud, în anii '80.

„Episodul la care fac referire unele instituții de presă a fost prezentat tendențios, fără a ține cont de explicațiile pe care le-am mai dat. Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate a celor condamnați. Acesta era atributul exclusiv al instanței de judecată. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați. (...) Doresc să exprim scuze instituționale pentru practicile discutabile dinainte de 1989. Personal îmi exprim regretul pentru dramele trăite de luptătorii anticomuniși”, a mai afirmat Lazăr.

Procurorul general a mai dat două comunicate de presă pe această temă, dar spune că au fost ignorat de instituțiile de presă care l-au acuzat că ar fi torționar, potrivit Digi24.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.