Agenția de Cadastru se apără: Șefa de la Iași, înapoi pe funcție, că n-a avut pedeapsă cu executare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.07.2020 - 08:33
Narciza Nedelcu și-a recăpătat funcția, deși avea trei ani de închisoare, pentru că nu a primit pedeapsa cu executare.

Agenția Națională de Cadastru susține, într-un comunicat de presă, că Narciza Nedelcu a fost repusă în fruntea Oficiului de Cadastru Iași, deși a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că nu a primit pedeapsa cu executare.

SHARE

Conform Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), „în prezent, doamna Narciza Nedelcu nu poate fi demisă”.

„Doamna Narciza Nedelcu ocupă postul de director al OCPI Iaşi în temeiul unui contract individual de muncă, încheiat în anul 2009, în urma organizării unui concurs. În momentul în care a început urmărirea penală împotriva doamnei Narciza Nedelcu, director al OCPI Iaşi, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu, conducerea ANCPI a decis suspendarea acesteia din funcţie, deşi legislaţia în vigoare nu prevedea această măsură ca fiind obligatorie”, susține Agenția Națională de Cadastru, într-un comunicat de presă. 

Astfel, contractul individual de muncă al lui Nedelcu a fost suspendat, în temeiul prevederilor art. 52 alin. 1 lit. b din Codul muncii, potrivit căruia: „Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situatii: (...) b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti”.

„Ţinând cont de angajamentele de integritate asumate de actualul guvern, ne-am fi dorit să nu ne confruntăm cu o asemenea situaţie neplacută, însă, dată fiind decizia instanţei, suntem obligaţi să luăm act de aceasta şi să o respectăm”, a susținut, în comunicat, Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte-director general al ANCPI.

Citește și: Condamnată penal acum două săptămâni, repusă șefă a Oficiului de Cadastru Iași

„Potrivit art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. Mai mult decât atât,  prin Decizia nr. 15/2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov - Secţia civilă în Dosarul nr. 3.485/62/2015 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, stabilind că dispoziţiile art. 56 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în situaţia în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitate fizică de a se prezenta la locul de muncă”, conform comunicatului. 

ANCPI a mai susținut că instanţa de judecată a dispus, de asemenea, suspendarea executării pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin 1 lit. a, teza a II-a si lit. b din Codul penal din 1968. „Aşadar, ca urmare a deciziei instanţei de judecată, ANCPI a fost obligată să înceteze suspendarea contractului individual de muncă al doamnei Narciza Nedelcu şi să o repună în funcţia deţinută anterior”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te