O doctoriţă a fost condamnată cu suspendare, după ce a luat 272 de şpăgi, în medie 15 pe zi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.06.2023 - 00:16
Foto: RawPixel - imagine cu caracter ilustrativ

272. Acesta este numărul de şpăgi pentru care poţi fi condamnat cu suspendare. Doctoriţa Emilia Cun este ultimul medic trimis în faţa instanţei, în megadosarul şpăgilor luate de angajaţii de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Judeţene Bihor.

SHARE

Cun a fost condamnată cu suspendare, în procesul în care e acuzată că într-o singură lună a luat mită de la 272 de pacienţi.

272. Numărul de şpăgi pentru a lua cu suspendare

Şpaga a fost primită atât în sume de bani, cât şi în bunuri, produse alimentare, băuturi alcoolice şi cosmetice.

Verdictul nu este definitiv. El a fost pronunţat de Tribunalul Bihor, care i-a pus doctoriței o serie de condiţii, dar şi interdicţii, între care şi pe aceea de a profesa timp de 3 ani, într-un spital de stat.

Doctoriţa de 67 ani a fost trimis în judecată, în primăvara anului trecut, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare de mită în formă continuată, conform Bihoreanul.

Citeşte şi: Șeful ANAF: „Recunosc, arestez doi-trei angajaţi la fiecare două luni pentru că iau șpagă”

"în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu", adică,pentru a întocmi deciziile medicale pentru persoanele care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirile medicale pentru pensionarii de invaliditate aflați în evidență, formularele de concluzii referitoare la concediile medicale, atât la prelungirea duratei peste 90 de zile, cât şi peste 180 de zile", arată instanţa. 

În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, cât timp a fost supravegheată împreună cu colegii ei de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, doctoriţa Cun ar fi încasat pentru asemenea servicii mită de cel puţin 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți.

Şpagă cu tarif

Săptămâna trecută, instanţa a închis dezbaterile şi a pronunţat prima hotărâre în caz, condamnând-o pe Emilia Cun la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 3 ani.

Totodată, ea a fost obligată să achite o amendă penală de 20.000 lei şi are o serie de interdicţii, între care şi aceea de a profesa, ca medic, pe perioada celor 3 ani, într-un spital de stat, dar şi obligaţii, ca de pildă de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi de a frecventa un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea mitei dovedite şi a obligat-o pe Emilia Cun să plătească statului suma de 15.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale şi a procesului.

Nu a pretins, dar a acceptat

În sentinţa motivată, instanţa arată că doctoriţa nu a pretins banii, dar i-a acceptat de la pacienţii care, cu toţii, au simţit nevoia să îi lase bani, pentru că în rândul lor era de notorietate că are un tarif pentru emiterea deciziilor, iar acesta era echivalentul unei pensii.

Citeşte şi: Polițiștii de la circulație prinși că au luat șpagă, cercetați disciplinar. ”Vor fi dispuse măsuri”

"Instanța va reține un pericol social deosebit de ridicat al infracțiunii de luare de mită din prezenta cauză îndeosebi pentru că săvârșirea ei este în legătură cu îndeplinirea unui act medical și îndeosebi față de cuantumul sumelor primite în raport de situația materială a pacienților, dar și de condiția medicală a acestora, fiind vorba despre persoane aflate în stare de vulnerabilitate sau de persoane cu resurse financiare limitate", se explică în hotărârea judecătorească, în care se reţine şi frecvenţa zilnică a faptelor (15 acte materiale pe zi, 272 de acte, în 18 zile).

"Instanța constată cu regret faptul că în pofida unei foarte bune reputaţii profesionale şi a resurselor materiale provenite din retribuţiile corespunzătoare activităţilor prestate, a siguranţei materiale de care pare să se fi bucurat, inculpata a ales în mod repetat să nesocotească etica profesională şi normele de drept penal", scrie în soluţie.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te