VIDEO Strănepotul lui Dracula este Regele Charles: „Genealogia arată că Vlad Țepeș îmi e strămoș”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.10.2024 - 15:10
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles - Foto: Profimedia Images/arhiva - colaj Newsweek
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles - Foto: Profimedia Images/arhiva - colaj Newsweek
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles
Strănepotul lui Dracula este Regele Charles

Strănepotul lui Dracula e Regele Charles. Pățania elvețianului de 19 ani venit în România pentru a-l căuta pe Dracula, considerându-l străbunicul său, a „încins” mass-media de la noi timp de câteva zile. Dincolo de această nălucire a tânărului, adevărul este altul.

SHARE

Strănepotul lui Dracula e Regele Charles: „Genealogia arată că Vlad Țepeș îmi e strămoș”. Aceste cuvinte au fost rostite chiar de actualul monarh, ăn 2011, pe vremea când era încă Prinț de Wales. Iar istoricii au arătat monarhia britanică poartă în sângele său și moștenirea temutului domnitor al Țării Românești din secolul al XV-lea.

Strănepotul lui Dracula e Regele Charles: „Genealogia arată că Vlad Țepeș îmi e strămoș”

Este binecunoscută pasiunea fostului Prinț Charles, actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii, pentru România, în special pentru zona Transilvaniei.

De-a lungul anilor, el a achiziționat câteva proprietăți în acea regiune a României, dintre care cea de la Viscri e cea mai cunoscută - mai ales în zone încă nealterate de ”progresul tehnic”, cu atmosferă şi ritm de viaţă medievale, din Europa.

„Iubesc la România sentimentul ei de veşnicie. Este aproape ca în poveştile copilăriei”, spune Prinţul Charles, pe atunci, în documentarul din 2011, „Wild Carpathia” („Carpaţii sălbatici”), realizat de Charlie Ottley și difuzat de Travel Channel.

Citește și: Prințul William, gest emoționant față de Kate, când făcea chimioterapie. La ce a renunțat prințul

Iar explicaţiile acestei reale iubiri pentru acest pământ se află chiar în sângele prinţului de Wales, străbunii lui provenind, chiar pe linie directă, chiar din spaţiul actual românesc. Și, mai precis, legătura de rudenie cu însuși Vlad Țepeș, cel căruia cartea lui Bram Stoker din 1897, urmată de nenumărate producții cinematografice hollywoodiene l-au transport ăn Dracula, Prințul Întunericului, un vampir însetat de sânge.

În ciuda nedreptății făcute voievodului, Draculaa ajuns cel mai cunoscut brand românesc în lumea largi, mii și mii de turiști venind anual în România în căutarea castelului în care ar fi locuit acesta, identificat -greșit - ca fiind Castelul Bran, din județul Brașov, pe când cel real este cel de la Poenari, din Argeș.

„Genealogia arată că Vlad Ţepeş este strămoșul meu”, mai afirma însuși actualul rege Charles în documentarul menționat, cuvinte ce pot fi regăsite în videoclipul de mai jos, extras din producția lui Ottley, începând cu minutul 1:20. 

Iar spusele regelui sunt susținute, într-adevăr, inclusiv de o carte apărută în 2007, „British Chronicles”, scrisă de autorul britanic David Hughes, care a prezentat legăturile directe de sânge dintre actualul suveran britanic și fostul domn al Ţării Româneşti.

În carte, Hughes prezintă cinci variante, cinci „ramuri genealogice” prin care, de-a lungul a aproape 500 de ani, sângele de familie al lui Vlad Ţepeş a ajuns, prin doi dintre fiii lui, direct la Charles. făcându-l pe acesta și descendent al dinastiei Basarabilor - de care Ţepeş aparţinea prin ramura Drăculeștilor - întemeietoarea Ţării Româneşti şi considerată de unii istorici adevărata „Casă regală” a României. 

Ramificațiile arborelui genealogic al familiei lui Vlad Țepeș, continuate prin urmaşii domnitorului muntean duc direct la actuala familie regală britanică. Patru dintre ele pornesc de la doi dintre fii acestuia, Vlad, zis și „Țepeluș” şi, mai ales, Mihnea cel Rău.

Cea de-a cincea variantă porneşte de la Vlad Călugărul, fratele vitreg al lui Ţepeş şi domn al Ţării Româneşti între 1482–1495, ambii fiind fiii domnitorului Vlad al II-lea Dracul, întemeietorul ramurii Drăculeștilor a dinastiei Basarabilor.

Pe parcursul secolelor, prin căsătorii succesive ale fiilor sau fiicelor desprinse din Ţepeş cu diverşi membri ai unor familii de nobili maghiari sau de români maghiarizaţi ca nume, se ajunge în acelaşi loc, la același personaj.

Citește și: Familia regală britanică nu a publicat lista cadourilor oficiale din ultimii 4 ani. Cum motivează

Adică la contesa Claudia von Rhedey, de la care, „drumul” către Regele Charles, ca legătură de sânge, este deja fapt istoric incontestabil. Dar cine a fost contesa din Sângeorgiu de Pădure, Mureş, stră-străbunica lui Charles?

Contesa Claudia Rhedey - Foto: arhiva

Povestea Claudiei e una scurtă, dar intensă. S-a născut în anul 1812, ca fiică a contelui Laszlo Rhedey şi a baronesei Agnes Inczedi, conform printransilvania.ro.

Era renumită pentru frumuseţea ei, astfel că, la un bal din Viena îl cunoaşte pe printul Alexander de Wurttenberg, care se îndrăgosteşte de ea şi cu care se mărită. 

Lor li se vor naşte două fete şi un băiat. Însărcinată cu al patrulea copil, Claudia suferă un accident, pe drumul spre Graz, Austria şi moare la doar 29 de ani.

A fost înmormântată în biserica din Sângeorgiu, unde odihneşte şi astăzi, în cripta de sub duşumeaua bisericii.

Închis după 1614 din cauza unei epidemii de ciumă, subteranul bisericii, ce era loc de îngropăciune pentru nobilii locului, până atunci, n-a mai primit din acel moment decât un singur sicriu, pe cel al contesei Claudia Rhedey.

Fiul Claudiei, contele Franz von Teck, născut în 1837, s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide de Cambridge şi va avea la rândul lui, trei băieţi şi o fiică, Mary Victoria , născută în 1867. 

Citește și: VIDEO Al II-lea episod de promovare a României, la BBC. Ce spune Charlie Ottley despre vară

Această fiică se va mărita în 1893 cu viitorul rege al Marii Britanii, George al V-lea, devenind din anul 1910, când George a urcat pe tronul Imperiului, Regină-Consoartă.

I s-a spus, mai târziu, „Regina cea bătrână”, fiind o figură foarte populară printre supuşii din Imperiul britanic.

Regina Mary şi George al V-lea au avut la rândul lor mai mulţi copii, printre care şi cei doi urmaşi la tron: Edward al VIII-lea şi George al VI-lea.

Primul, care era şi moştenitorul de drept, nu a domnit decât 11 luni, ianuarie – decembrie 1936, el preferând să abdice în favoarea fratelui său mai mic, doar pentru a putea să se însoare şi să trăiască alături de marea lui iubire, americanca Bessie Simpson.

În urma acestui eveniment, George al VI-lea va deveni rege, domnind până în 1952, când va fi urmat la tron de fiica lui cea mare, Elisabeta a II-a, mama actualului Rege Charles al III-lea. 

Iată cum, de peste jumătate de mileniu, în sângele regilor şi reginelor Marii Britanii se află, distinct, şi cel românesc, cu Vlad Țepeș în frunte.

Acesta este şi motivul pentru care Charles, pe vremea când încă era Prinț Moștenitor, s-a apropiat de zona străbunilor săi.

De altfel, biserica din Sângeorgiu a fost renovată în 1935 chiar cu ajutorul nepoatei contesei Rhedey, Regina Mary a Angliei, ce a trimis şi o placă comemorativă în cinstea memoriei bunicii sale.

În plus, în mai 2008, însuşi Charles a vizitat biserica şi a depus o coroană de flori în amintirea acesteia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te