Arheologii israelieni au descoperit dovezi ale unei producţii de arme de război pe scară largă în această regiune a lumii, care datează din urmă cu 7.200 de ani. Cercetătorii au examinat sute de proiectile de praștie.
Se rescrie istoria? S-au descoperit dovezi ale producerii de arme în masă în urmă cu mii de ani
IAA a spus că acestea sunt cele mai timpurii dovezi de război şi înarmare organizată în regiunea de sud a Levantului.
Cercetătorii din echipa israeliană au examinat 424 de proiectile de praştie din perioada Calcoliticului timpuriu (5800-4500 î.e.n.) care au fost descoperite în două mari situri arheologice, En Esur şi En Zippori, ambele situate în nordul Israelului.
Citește și: VIDEO SUA au conceput arma perfectă într-un război cu China. Pentagonul a comandat 1.000 de bucăți
S-a descoperit astfel că sutele de proiectile de praştie din calcar şi dolomită erau aproape identice ca mărime, formă şi compoziţie, ceea ce indică o producţie industrială pe scară largă.
Cercetătorii au spus că pietrele erau netezite, cu o formă aerodinamică biconică specifică, permiţând o proiecţie precisă şi eficientă.
Arheologii israelieni au menţionat că este pentru prima dată când proiectile de praştie au fost descoperite în excavaţii în concentraţii atât de mari, iar efortul depus pentru producerea lor indică o pregătire organizată pentru luptă.
Citește și: Arma dacilor care a băgat spaima în soldații romani. De teamă, și-au modificat armurile
Trecerea de la producţia individuală la producţia de masă, care angajează mulţi oameni, indică o escaladare a pregătirilor pentru război, eventual între puteri locale, au adăugat cercetătorii din Israel.