Cine a fost domnitorul român care s-a iubit cu sultanul Imperiului Otoman. Era frate cu Vlad Țepeș

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.12.2023 - 17:19
Povestea domnitorului român care s-a iubit cu sultanul Imperiului Otoman. Era frate cu Vlad Țepeș - Foto: Arhivă/ Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Radu cel Frumos a fost unul dintre personajele istorice cele mai controversate, fiind și cel care ar fi avut o relație amoroasă cu Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

SHARE

Povestea lui Vlad Țepeș – conducătorul crud denumit uneori „adevăratul” Dracula – este binecunoscută. Dar istoria aproape că a uitat de fratele său, Radu al III-lea al Țării Românești sau Radu cel Frumos.

Povestea domnitorului român care s-a iubit cu sultanul Imperiului Otoman. Era frate cu Vlad Țepeș

Cei doi frați au fost trimiși să locuiască în Imperiul Otoman ca ostatici când erau băieți. Au învățat politica, religie și război, dar, altfel, au luat căi divergente. În timp ce Vlad și-a propus să conducă peste Țara Românească, Radu a devenit apropiat de Mehmed al II-lea, sultanul Imperiului Otoman.

 Multe guri ale vremii repective spun ca cei doi bărbați s-ar putea să fi fost chiar iubiți. Și, alături de el, Radu cel Frumos a participat la campanii militare care au dus la căderea Constantinopolului și la înfrângerea infamului său frate în Țara Românească.

Aceasta este povestea lui Radu cel Frumos, fratele uitat al lui Vlad Țepeș.

Radu cel Frumos s-a născut ca Radu al III-lea al Țării Românești în 1438. Tatăl său, Vlad al II-lea Dracul a condus Valahia, teritoriu care face parte astăzi din România. Dar când Radu avea în jur de patru ani, viața lui s-a schimbat dramatic. În 1442, tatăl său l-a adus pe el și pe fratele său la o întâlnire cu sultanul Murad al II-lea.

Citește și: Cine a fost domnitorul român care și-a lăsat tronul pentru o femeie? Era doica copiilor lui

Au fost trădați și capturați, iar Vlad al II-lea a putut scăpa doar după ce a fost de acord să-și lase ostatici pe proprii săi copii.  Pentru Radu și Vlad al III-lea, viața a căpătat o nouă formă. Luați ostatici pentru a-și asigura loialitatea tatălui lor, au fost totuși liberi să studieze logica, Coranul și mai multe limbi.

Cu toate acestea, Vlad s-ar putea să fi fost torturat și că este posibil să fi asistat la tragerea în țeapă a dușmanilor otomanilor – o tehnică pe care a folosit-o mai târziu împotriva propriilor dușmani.

La șase ani după ce au fost luați ostatici, Vlad al II-lea Dracul a fost ucis de căpeteniile locale. Curând după aceea, Vlad al II-lea a fost eliberat de sultan și a început să-și comploteze răzbunarea. Cu toate acestea, tânărul Radu nu l-a însoțit.

În timp ce Vlad Țepeș lupta pentru a revendica tronul tatălui său, Radu s-a convertit la islam și a devenit un membru iubit al curții otomane. Acolo, Radu și Mehmed al II-lea, moștenitorul sultanului, și-au început presupusa relație.

Există relatări istorice extinse despre viața și domnia lui Mehmed al II-lea, una dintre cele mai influente figuri ale Imperiului Otoman, iar multe dintre aceste relatări indica apetitul sexual nesățios al tânărului conducător otoman.

Sultanul îl chemă în camera sa pe Radu, iar acesta îl înjunghie

Potrivit istoricului Laonikos Chalkokondyles care a fost totodată și membru al curții lui Mehmed al II-lea, sultanul alegea frecvent băieți tineri pentru a veni în dormitorul lui. 

Se pare că Radu Cel Frumos i-a atras atenția lui Mehmed în timp ce trăia ca ostatic la curte.

„Era îndrăgostit de băiat și l-a invitat la conversație, apoi, în semn de respect, l-a invitat să bea cu el în dormitorul lui”, a scris Chalkokondyles.

Citește și: Domnitorul român care a avut cele mai multe neveste: Și-a luat de soție inclusiv o verișoară

În timp ce Radu era în camera lui, Mehmed al II-lea ar fi încercat să facă dragoste cu el. Radu l-ar fi refuzat, fiind surprins de avansuri.

„Împăratul dorind să aibă relaţii cu acest băiat, era cât pe ce însuşi să moară de mâna aceluia. Căci fiindu-i drag băiatul, îl chema la petreceri şi, închinând cu patimă paharul către el, îl chema în camera de culcare.

Şi băiatul, fără a bănui că va păţi aşa ceva din partea împăratului, l-a văzut pe împărat repezindu-se la el pentru un lucru de aşa fel şi s-a împotrivit şi nu se da la dorinţa împăratului.

Şi-l sărută împotriva voinţei lui şi băiatul, scoţând un pumnal îl loveşte în coapsă pe împărat şi aşa îndată a luat-o la fugă, pe unde a putut”, relara istoricul grec în lucrarea „Expuneri Istorice“.

Cu toate acestea, în ciuda acestui început de rău augur, cei doi bărbați ar fi devenit iubiți la scurt timp după aceea, potrivit historia.ro.

Relația lui Radu cel Frumos cu puternicul sultan a avut implicații profunde. În 1453, Mehmed al II-lea a asediat Constantinopolul și în cele din urmă a luat orașul cu Radu alături.

Mehmed și-a încurajat propriii cetățeni să se mute la Constantinopol într-un efort de a face din aceasta noua capitală în plină dezvoltare a Imperiului Otoman și l-a instalat pe Radu cel Frumos în noul Palat Topkapı.

Mehmed îl face domnitor

În 1462 Vlad Țepeș a atacat teritoriul otoman, ucigând mii de bulgari turci și musulmani.

Mehmed al II-lea a fost furios când a aflat vestea și a ridicat o armată de 150.000 de oameni și a pornit cu Radu cel Frumos spre Țara Românească. Mehmed spera să-și instaleze presupusul iubit ca și conducător în locul lui Vlad. Dar Vlad Țepeș s-a luptat.

În ciuda acestui fapt, victoria lui Mehmed al II-lea asupra lui Vlad Țepeș a fost rapidă. Vlad a fugit în Transilvania, dar regele Ungariei l-a închis timp de 12 ani, potrivit wikiwand.com.

Citește și: Povestea italiencei care a condus Țara Românească la o mare înflorire. Fiul îi e ucis. Moare în exil

Întors în Țara Românească, a preluat tronul Radu cel Frumos, dar domnia lui a fost tumultoasa. În 1471, a fost destituit de către Ștefan al III-lea al Moldovei, viitorul său ginere, declanșând o bătălie între cei doi care avea să-l vadă pe Radu deposedat de tron de încă trei ori.

În 1473, Basarab Laiotă cel Bătrân a preluat tronul, deși Radu a reușit să-l recastige de două ori.

În cele din urmă, Radu cel Frumos a murit fără tron ​​între anii 1475 și 1477.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te