Inedita scrisoare de pe frontul de la Mărășești a regelui Carol al II-lea către tatăl său, Ferdinand

DE Bianca Iosef | Actualizat: 03.08.2021 - 16:51
917, august 5. Mărășești. Gara din oraș bombardată de inamic ANR, SJAN Mehedinți, Colecția de Documente Fotografice, fotografia 4-1

O inedită scrisoare a viitorului rege Carol al II-lea către tatăl său, regele Ferdinand, în care relatează problemele de pe frontul de la Mărășești, din 1917, a fost publicată de Arhivele Naționale.

SHARE

Luptele de la Mărășești s-au desfășurat în perioada 24 iulie/6 august-6 august/19 august în zona Vrancei, în spațiul dintre râurile Putna, Siret și Zăbrăuț, azi în județul Vrancea.

 Obiectivul strategic al forțelor inamici era străpungerea frontului și înaintarea pe valea Siretului spre Adjud. După cum se știe, acest deziderat nu a fost atins, notează istoricii Arhivelor Naționale ale României.

Pe 2 august 1917, prințul Carol i-a trimis o scrisoare tatălui său în care îi relatează despre pierderile suferite de Divizia 5 Infanterie și Divizia 9 Infanterie.

„Luptele aici au fost cât se poate de înverșunate, iar pierderile divizilor 5 și 9 au fost foarte mai atât în ofițeri, cât și în soldați”, scria Carol la acea dată, așa cum reiese scrisoarea publicată.

Divizia 5 Infanterie a rămas cu aproximativ .3000 de militari, iar pentru a completa trupele până la 12 000 nu erau destui oameni. Carol i-a mai scris regelui că luptele de la Mărăști îi par de „uzură”.

„Câștigătorul va fi acela care va avea mai mulți oameni, afară de cazul în care se va da o lovitură solidă care să dee dușmanul peste cap”, sunt câteva rânduri din scrisoare.

Prințul îi cerea tatălui său să retragă diviziile 5 și 9, pentru a se reface. „Normal ar fi ca o divizie care s-a luptat 5 zile cu pierderi mai să fie retrasă să se odihnească”, nota Carol, aflat în mijlocul bătăliei.

Cele două divizii de luptau însă de mai bine de 5 zile, bătăliile au fost purtate 10 zile, iar soldații erau foarte oboșiți.

 

Carol laudă eforturile soldaților

Viitorul rege Carol al II-lea laudă eforturile infanteriilor sale, care a luptat eroic în ciuda pierderilor mari de vieți omenești. „Rezistența lor a fost admirabilă, au fost zile în care cu (...) pierderile avute au ținut piept la 5 divizii dușmane”.

„Completarea e și ea o vorbă goală. (...) De pildă div 5-a a rămas cu vreo 3.000 de oameni, cel mult, cu completările Reg. du Kars ar putea să ajungă la 6.000 de oameni, să zicem, e o cifră mult exagerată. Dar de la 6.000 la 12.000 de unde îi luăm”, scrie în scrisoarea publicată de Arhivele Naționale ale României.

Aflat în fața unei situații cumplite, Carol îi propune tatălui, Regele Ferdinand, să desfințeze unele divizii ca să suplimenteze altele.

„E mai bine să ai mai puține divizii pe care să le menți la un nivel constant, decât multe așa numite divizii slabe”, susținea principele. 

Carol a mai scris că dacă ar „reuși să strângă un număr mare de ardeleni lucrurile s-ar simplifica mult”. Principele credea că sacrificare celor care vor fi răniți în luptă va duce la un bine mai mare.

Nenumărate pierderi omenești

Ziua de dinaintea redactării scrisorii fusese una neagră pentru Divizia 5 Infanterie. Nu mai puțin de 49 ofițeri și 2.778 soldați au fost declarați morți și răniți, iar 3.500 erau dispăruți. Podul de pe Siret nu căzuse pradă inamicului, însă Pădurea Prisaca fusese cucerită. O zi mai târziu, forțele române au fost nevoite să arunce în aer podul de la Cosmești, consemnează istoricii.

Luptele de la Mărășești au avut loc în perioada 24 iulie/6 august-6 august/19 august pe lângă Vrancea, în spațiul dintre râurile Putna, Siret și Zăbrăuț. Inamicii doreau să pătrundă frontul românesc de pe valea Siretului și să meargă spre Adjud, însă nu au reușit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te