El a implicat marea majoritate a țărilor lumii—inclusiv toate marile puteri—care au format două alianțe militare opuse: Aliații și Axa. A fost cel mai întins război din istorie, și a implicat direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări.
Cei mai importanți participanți și-au dedicat întreaga capabilitate economică, industrială și științifică efortului de război, într-o stare de „război total“, ștergând distincția între resursele civile și cele militare.
Marcat de moartea masivă a civililor și de bombardamentele strategice ale centrelor industriale și demografice (în cadrul cărora s-au distins și bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki), războiul a dus la între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât orice alt conflict din istoria omenirii.
Războiul din Europa s-a încheiat cu o invazie a Germaniei de către Aliații Occidentali și Uniunea Sovietică, care a culminat cu capturarea Berlinului de către trupele sovietice și ulterior capitularea necondiționată a Germaniei la 8 mai 1945.
După Declarația de la Potsdam dată de către Aliați la 26 iulie 1945 și după refuzul Japoniei de a capitula în conformitate cu termenii acesteia, Statele Unite ale Americii au detonat bombe atomice deasupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, la 6 și, respectiv, 9 august.
O invazie a arhipelagului japonez era iminentă și erau posibile și alte bombardamente atomice, iar Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei și a invadat Manciuria, amintește Wikipedia. Capitularea formală a Japoniei a fost 2 septembrie 1945, când războiul mondial s-a încheiat.