Cine sunt urmașii lui Alexandru Ioan Cuza, de fapt? De ce au murit de tineri băieții domnitorului?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.01.2024 - 13:18
Bogdan Cuza este unul dintre strănepoții fostului domnitor - Foto: sansanews.ro
cuza maria obrenovici

Cine sunt urmașii lui Alexandru Ioan Cuza, de fapt? „Prințul Unirii” de la 1859 a avut doi băieți care au murit în prima lor tinerețe. La ora actuală, mai există urmași ai fostului domnitor, pe linia unui văr al acestuia.

SHARE

Cine sunt urmașii lui Alexandru Ioan Cuza, de fapt? Domnitorul, prin alegerea căruia s-a realizat Unirea de la 1859, a avut doi băieți din relația cu amanta sa, Maria Catargiu Obrenovici. Dar, amândoi au murit în mod tragic, pe când se aflau încă în prima tinerețe, fără să aibă copii. La ora actuală, mai există, însă, urmași ai „Prințului Unirii”, pe linia unui văr al acestuia.

Cine sunt urmașii lui Alexandru Ioan Cuza, de fapt? De ce au murit de tineri băieții domnitorului?

Alexandru Ioan Cuza a fost cunoscut ca un mare iubitor al farmecelor feminine. Chipeș, cu șarmul amplificat și de uniforma militară, apoi de poziția la care a ajuns, el a făcut ravagii în rândul sexului frumos, și înainte și în timpul domnieil sale.

S-a căsătorit cu Elena Rosetti, cunoscută ulterior ca Elena Doamna, în 1844. Ce-i drept, a fost atras mai degrabă de averea acesteia, nefiind vorba de vreo mare iubire din partea lui. 

În plus, faptul că, din pricini medicale, aceasta nu putea avea copii, l-a făcut pe Cuza să caute în alte zări o posibilă mamă pentru viitorii săi urmași. Mai ales că purta în gând ideea întemeierii unei dinastii românești pe tronul Principatelor Unite.

Citește și: INTERVIU Cum era viața lui Alexandru Ioan Cuza, „Prințul Unirii” de la 1859, la Palatul Cotroceni?

Dar Elena Cuza și-a purtat cu extraordinară demnitate crucea, fiindu-i aproape „Prințului Unirii” prin toate furtunile destinului.

Cuza s-a amorezat de Maria Catargiu, cunoscută mai ales drept Maria Obrenovici, după numele celui de-al doilea soț, prințul Milan Obrenovici al Serbiei, care era cu 15 ani mai tânără decât el.

Aceasta i-a dăruit doi copii, ambii băieți, Alexandru și Dimitrie. Pentru a păstra aparențele, la nivel oficial s-a spus că familia domnitoare i-a înfiat, aceștia fiind doi copii rămași orfani după o inundație ce a făcut ravagii în București.

Elena Cuza a acceptat situația, fiindu-le ca o mamă acestora. Dar ambii băieți au avut un destin tragic, murind în prima lor tinerețe.

Cuza a avut doi băieți cu amanta sa, Maria Obrenovici, Alexandru și Dimitrie - Foto: colaj Newsweek

Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului cu Maria Obrenovici, s-a născut în 1862. El s-a căsătorit cu Maria Moruzzi.

Din păcate, nu a apucat să se bucure de familia nou întemeiată întrucât a murit în anul 1889 din pricina unei boli la inimă.

Băiatul a suferit un infarct chiar când se afla în luna de miere, în Spania, la Madrid. Avea numai 27 de ani.

Citește și: Cuza, în pat cu amanta în noaptea când a pierdut tronul. I-a făcut doi copii, soția i-a înfiat

La rândul său, Dimitrie Cuza a venit pe lume în 1865 și a fost un copil foarte promițător. A urmat studiile în Paris, capitala Franței și, la finalizarea qcestora, s-a întors și s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, alături de Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru.

Se spune că Dimitrie Cuza s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat și cei doi trăiau o poveste de dragoste interzisă. Când relația a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată din palat.

De supărare, Dimitrie a ales să-și pună capăt zilelor. În anul 1888, la numai 23 de ani, tânărul a fost găsit împuşcat în cap în camera sa din Palatul Ruginoasa.

Niciunul dintre copiii lui Cuza nu a avut urmași. Totuși, există descendenți ai familiei, de pe linia unui nepot controversat al domnitorului.

Astfel, unul dintre descendenții „Prințului Unirii” este Michaela Dumitrescu, care trăiește de mai mulți ani în Elveția.

Michaela Dumitrescu este urmașa lui Alexandru Constantin Cuza (născut în 1857, avea deci doi ani la Mica Unire). Acesta a fost fiul avocatului Constantin Gh. Cuza și a Sevastiei Coroi, fiică a postelnicului Ioniță Coroi.

Acel Constantin Gh Cuza - bunicul Michaelei Dumitrescu - a fost văr cu fostul domnitor al Principatelor Unite.

Prin urmare, fiul acestuia, Alexandru, a fost nepotul de văr al lui Alexandru Ioan Cuza. El a rămas în istorie drept AC Cuza, fiind un politician cunoscut pentru naționalismul, xenofobia și susținerea mișcării legionare în perioada interbelică. 

„Seniorul dintre noi, urmașii familiei Cuza, este Constantin Cuza. El este stabilit în Germania, în Dusseldorf. Are 82 de ani. Până acum câțiva ani, cel mai în vârstă înaintaș era în România. Era vorba de Rodica Doican.

Ea avea aproape 100 de ani atunci când a murit într-un apartament din zona centrală a Capitalei”, mărturisea anul trecut Michaela Dumitrescu pentru romania.europalibera.org, cu o zi înaintea aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor din 1859.

Un alt strănepot al fostului domnitor, tot pe linia unui văr al acestuia, este Bogdan Cuza. S-a născut la 20 iulie 1955 la Sibiu, iar după absolvirea gimnaziului, a urmat cursurile Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1974, potrivit gorjeanul.ro.

 Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar din 2013, Doctor în ştiinţe economice al Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Este membru în Consiliul Director al Asociaţiei Europene „Dimitrie Cantemir”, membru în Colectivul de Onoare al Integralei manuscriselor „Dimitrie Cantemir”, din cadrul Fundaţiei Internaţional, conform aceleiași surse.

Citește și: Cum îl furau servitorii pe Alexandru Ioan Cuza la jocul de cărți? Ce rol aveau lumânările?

Bogdan Cuza s-a stabilit de mulți ani în Germania, dar a devenit acționar al unei fabrici de textile din Oradea.

„Faptul că port acest nume este o mare responsabilitate. Nu persoana fizică ce poartă acest nume este onorată, dar numele reprezintă o instituție.

De multe ori, acest nume este o povară. Nu am un merit deosebit că port acest nume, dar am și responsabilitatea de a nu face de râs acest nume”, afirma Bogdan Cuza, în urmă cu mai mulți ani.

De altfel, el a fost prezent acum câteva zile în Buzău, unde Liceul Tehnic va purta numele marelui ău străbunic, conform sansanews.ro.

Bogdan Cuza a declarat, cu acest prilej, că speră ca oamenii să evite să mai denumească actul de la 1859 drept „Mica Unire”, dat fiind rolul major pe care acesta l-a avut pentru edificarea statului român modern și realizarea ulterioară a României Mari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te