Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul? Făcut cavaler de Sigismund Bathory

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.06.2024 - 11:33
Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul - Foto: Arhiva
mihai viteazul
pocahontas

Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul? Oștenii cu care marele voievod și-a purtat campaniile militare au fost, mulși dintre ei, mercenari proveniți de prin toate colțurile Europei. Printre ei s- aflat și un tânăr și destoinic britanic.

SHARE

Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul? Marele voievod al Țării Românești s-a bazat, în luptele sale pentru realizarea primei uniri a celor trei Principate române,mai ales pe soldații mercenari, veniți în special din Balcani, dar și din alte zări.

Printre aceștia s-a aflat și un britanic aventuros, care a ajuns chiar să fie făcut cavaler de Sigismund Bathory, nehotărâtul principe al Transilvaniei, în câteva rânduri.

Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul? Făcut cavaler de Sigismund Bathory

A purtat un nume absolut banal, comun - John Smith - dar viața sa numai banală nu a fost. De altfel, el se află la oc de cinste printre oamenii de seamă ai Imperiului Britanic, pentru că s-a numărat printre primii supuși de pe Insulă care au colonizat America de Nord.

Dar ceea ce ne interesează pe noi este participarea lui la campaniile lui Mihai Viteazul, prin care mărețul domnitor a reușit prima unire a celor trei Țări Române.

Smith s-a născut la 21 iunie 1580, într-o familie de fermieri săraci. Dorind probabil să îi ofere un viitor mai bun decât cel pe care i-l rezervă o viață la fermă, tatăl său îl înscria la una dintre cele mai vechi școli din Anglia, Colegiul de gramatică Edward VI.

Eforturile părinților săi nu aveau, însă, să fie răsplătite. La numai 16 ani, odată cu moartea tatălui, Smith renunță la studii în favoarea unei vieți aventuroase pe mare.

Citește și: FOTO Cum arăta Mihai Viteazul, de fapt? Nicolae Bălcescu a „ales” imaginea oficială a voievodului

Dar marinăria nu-i sătura „foamea” de aventură, așa că se înrolează ca mercenar, la numai 18 ani, în oastea regelui francez Henry al IV-lea.

Cu arma-n mână luptă împotrivă spaniolilor în Războiul de eliberare al Țărilor de Jos. După doar un an, s-a se reîntors pe mare și ss-a angajat pe unul dintre vasele comerciale ce străbăteau Marea Mediterană.

Mihai Viteazul - Foto: Arhiva

Dar, la fel ca prima oară, se plictisește rapid de navigat și își oferă, di nou, serviciile de mercenar. De data aceasta, „clientul” era Imperiul Habsburgic, aflat în plin război cu cel Otoman.

Contemporan cu domnia lui Mihai Viteazul, drumul lui Smith s-a întretăiat cu al acestuia, care era privit drept „capul de lance” în campania antiturceasca a marilor puteri europene.

Se părea că, pentru prima data, tânărul englez își găsise locul, cauza voievodului fiind una care îl impresionase și care îi oferise motive întemeiate să lupte.

Și a luptat atât de bine, de curajos, încât însuși Mihai Viteazul a observat acest lucru. Așa se face că, la numai 20 de ani, John Smith capătă de la domnitor titlul de căpitan în armată sa, conform istorie-pe-scurt.ro.

Una dintre isprăvile relatate despre el, spune că Smith a învins, într-un duel purtat în fața a mii de osteni, nu mai puțin de trei comandanți turci. 

Citește și: Fiica lui Mihai Viteazul, cerută de soție de un împărat. Ce s-a întâmplat cu ea?

În urma acestei izbânzi, chiar Sigismund Bathory l-a înnobilat cu titlul de cavaler al Imperiul Habsburgic. În plus, principele Transilvaniei i-a dăruit un cal, dar și un blazon „împodobit” artistic cu capetele celor trei turci uciși în acea luptă.

După moartea lui Mihai Viteazul, Smith a continuat să lupte în oastea domnitorului Radu Șerban, împotriva lui Ieremia Movilă, domnul Moldovei închinat turcilor.

Dar John Smith este, de astă dată, rănit și capturat de otomani, fiind vândut, ulterior, că sclav unui pașă cu dare de mână.

Pocantohas, cunoscută, după creștinare și căsătorie, și sub numele de Rebecca Rolfe - Foto: Arhiva

Trimis că un cadou iubitei nobilului turc, englezul susține în scrierile sale de mai târziu, că a reușit să scape făcând-o pe nouă să stăpână din Istanbul să se îndrăgostească de el.

Sătul de războaie, se întoarce în Anglia. Nu împlinise 25 de ani. Doar doi ani avea să petreacă englezul în țara sa de baștină, timp suficient pentru a-și crea o reputație de scandalagiu notoriu.

Rămas fără banii primiți în urmă campaniilor sale în slujbă habsburgilor, John Smith se lasă furat de mirajul oferit de Virginia Company of London, companie sprijinită de regele Iacob I, în vederea stabilirii primei colonii engleze în America de Nord.

Iluzia unei lumi în care nu există taxe și legi aspre, o lume în care aurul se găsea din abundență și unde oricine putea să reînceapă viață de la zero l-a încântat pe tânărul de 26 de ani.

Smith se oferă voluntar și chiar primește acordul familiei regale de a face parte din primul grup de coloniști.

Citește și: Care a fost soarta reală a fiului lui Mihai Viteazul? A fost „omorât” în film de Sergiu Nicolaescu

Este, însă, capturat la scurt timp după plecarea din noua colonie întemeiată pe pământul nord-american, de către nativii din tribul Powhatan, trib ce își luase numele după ce al propriului rege.

Regele Powhatan chiar îl condamnă la moarte, urmând că Smith să fie fost zdrobit de bâtele nativilor în față mulțimii.

Mai târziu, în cărțile sale, Smith a susținut că salvarea sa a venit de la fiica regelui, Pocahontas, cea care l-a acoperit cu propriul trup, ferindu-l astfel de loviturile aducătoare de moarte.

Totuși, se pare că aventurierul a înflorit mult povestea, pentru că, potrivit istoricilor, Pocahontas nu avea mai mult de 12 ani în acel moment.

Ea avea să se mărite, în 1614, cu un alt colonist celebru, britanicul John Rolfe, primul englez ce a dezvoltat o afacere viabilă cu tutun și, totodată, fondatorul primei familii euro-americane din America de Nord.

Un an mai târiu, ea a adus pe lume singurul său copil, Thomas Rolfe, care a devenit unul dintre cei mai aprigi apărători ai noilor colonii britanice în fața atacurilor nativilor indieni.

În 1616, soții Rolfe au călătorit la Londra, unde Pocahontas a fost prezentată societății engleze, ca un exemplu de „sălbatic civilizat”, în speranța de a stimula investițiile în Jamestown, localitatea nou înființată de coloniști.

Pocahontas a devenit o celebritate, a fost sărbătorită cu eleganță și a participat chiar și la un bal mascat la Palatul Whitehall. De asemenea, a fost creștinată, primind numele de Rebecca.

În 1617, familia Rolfe intenționa să navigheze înapoi spre America, dar Pocahontas a murit la Gravesend, Kent, Anglia, din cauze necunoscute. Avea doar 20 sau 21 de ani.

A fost înmormântată în Biserica St George, Gravesend, dar locul exact al mormântului ei este necunoscut, deoarece biserica a fost reconstruită în întregime, după ce a fost distrusă de un incendiu. 

În ceea ce-l privește pe John Smith, fostul căpitan din oastea lui Mihai Viteazul a primit primea ordinul de a se întoarce în Anglia.

Acolo urma să îi fie încredințată o flotă pe care să o conducă spre un posibil pasaj către India. Abia în 1614 avea să mai revadă Smith țărmul Americii, de data această în Massachusetts, în regiunea pe care o va boteza New England.

Citește și: Cât de români erau domnitorii aleși de George Simion să arate naționalismul AUR? Unii erau greci

În 1615, este capturat de pirații din Insulele Azore, dar reușește să scape după câteva săptămâni de detenție. 

Întors în Anglia natală, deși era încă tânăr, 36 de ani, Smith nu și-a mai părăsit niciodată țara, dedicându-și restul vieții scrierii memoriilor. 

Aventura lui pe aceată lume s-a sfârțit la 21 iunie 1631, murind la vârsta de 51 de ani. A lăsat în urmă nouă volume de însemnări și o Lume Nouă căreia el însuși îi pusese bazele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te