Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române? A luptat cu Mihai Viteazul contra turcilor

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.06.2024 - 08:12
Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române - Foto: arhiva

Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române? A domnit doar un pic peste 6 luni, ar s-a dovedit a fi un voievod curajos și priceput în luptă. A devenit mult mai cunoscut, însă, datorită unei drame istorice scrisă de BP Hașdeu.

SHARE

Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române? Mai cunoscut prin intermediul dramei romantice ce-i conține numele în titlu, acest personaj a fost cu adevărat inedit în „peisajul” voievozilor noștri. A dat dovadă de curaj, alăturându-i-se lui Mihai Viteazul în campania antiotomană pe care acesta a condus-o.

Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române? A luptat cu Mihai Viteazul contra turcilor

Fiul unui rrom musulman - care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman - și al unei femei moldovence, Ștefan Răzvan a fost un personaj inedit în istoria noastră.

Statutul de cetăţean otoman l-a salvat pe tatăl lui Ştefan, iar mai târziu pe însuşi Ştefan, de a fi aservit, deoarece la vremea respectivă, în Ţara Românească şi Moldova, toţi rromii erau robi pe pământurile boierești ori mănăstirești, potrivit rador.ro.

Despre viitorul domnitor se știe că a intrat de tânăr ca soldat în armata polonă, considerată la acea vreme armata cu cea mai puternică cavalerie din Europa.

El a deprins meșteșugul armelor, dovedind curaj și iscusință pe câmpul de luptă, astfel că Ștefan Báthory, regele Poloniei, l-a avansat de la simplu soldat la cele mai înalte trepte militare în urma războaielor cu muscalii, adică rușii.

Înainte de a accede la tron a ajuns chiar comandantul gărzii lui Aron Vodă al Moldovei și a primit titlul de hatman.

Citește și: Cine a fost domnitorul ce a salvat Viena de turci? I s-a promis tronul imperial de la Constantinopol

Dar, în Moldova, domnia lui Aron Vodă, poreclit și „Cel Cumplit” sau „Tiranul” devenea tot mai apăsătoare prin vasalitatea față de turci și taxele tot mai mari pe care le impunea populației.

Cronicile spun că domnul prăda țara, că agenții care strângeau dările erau însoțiți de turci și în cele din urmă a dat ordin „să se ia de la tot omul câte un bou iar pentru cei care nu aveau să se ia de la alții”. 

În acest context, Principele Transilvaniei, Sigismund Báthory l-a înlocuit, în calitatea sa de suzeran, pe Aron Vodă cu Ştefan Răzvan, fapt ce a nemulţumit extrem de mult Polonia, care nu putea accepta intrarea Moldovei în sfera de influenţă a Imperiului Habsburgic.

Ștefan Răzvan a luptat alături de Mihai Viteazul în marea victorie asupra otomanilor de la Giurgiu, în octombrie 1595 - Foto: arhiva

În această situaţie, cancelarul polon, Jan Zamoyski, a hotărât înlocuirea lui Ștefan cu un domn fidel Poloniei.

Citește și: Cine era singurul englez, căpitan în oastea lui Mihai Viteazul? Făcut cavaler de Sigismund Bathory

Dar, până atunci, odată ajuns pe scaunul domnesc, în aprilie 1595, se alătură alienței creștine antiotomane și luptă alături de armatele lui Miahi Viteazul și Sigismund Báthory în bătălia de la Giurgiu, desfășurată între 15-20 octombrie 1595, în urma căreia turcii au fost aruncați peste Dunăre, scrie cncr.gov.ro.

A fost decapitat de Ieremia Movilă

În schimb, profitând de absența lui de la Suceava, polonezii invadează Moldova și îl instalează domn pe Ieremia Movilă, un cunoscut dușman al lui Mihai Viteazul și al luptei antiotomane.

Întors de pe câmpul de luptă, Ștefan Răzvan s-a îndreptat către Moldova, încercând să recupereze Cetatea de Scaun.

Are loc bătalia de la Areni, de lângă Suceava, la 3 decembrie 1595, pe care Ştefan Răzvan o pierde, apoi este omorât prin decapitare la ordinul lui Ieremia Movilă.

Așa s-a încheiat scurta domnie a singurului voievod de etnie rromă pe care l-au cunoscut Moldova, dar și Țările Române, în general.

Un sugestiv portret al personalității, dar și al tragismului destinului său a fost făcut de Nicolae Băleascu, în lucrarea „Românii supt Mihai Voievod Viteazul”.

Citește și: Cine a fost domnitorul care a făcut ravagii în haremul sultanului? Purta un cercel în ureche

„Acest Răzvan era născut în Moldova, dintr-un tată ţigan şi o mumă moldovancă. El intrase de tânăr în armia polonă şi, deosibindu-se printr-o vitejie neobicinuita în războiu polonilor cu muscalii, fu din simplu soldat ridicat la cele mai înalte trepte ostăşeşti de craiul Poloniei, Ştefan Bathori.

Întorcându-se în Moldova, intră în slujba lui Aron Vodă, care îi dete rangul de agă, şi îl trimise, la mai 1593, sol la Sigismund Bathori. Apoi, Răzvan primi de la Aron comanda gvardiei sale de unguri.

El trase la sine dragostea acestor ostaşi şi izbuti, după cum văzurăm, cu agiutorul lui Bathori, a rasturna pe domnul său şi se urca astfel in locu-i, pe un tron de care se făcuse vrednic prin vitejia lui. 

În drumul ce merge de la Suceava la Baia şi până astăzi se arată şi se pomeneşte movila lui Răzvan Vodă, loc unde zac, neuitate de popor, oasele viteazului domn.

Astfel de cumplită moarte avu acest bărbat pe care meritul său şi norocirea i-l înălţase din pulbere pe tronul patriei sale.

Născut ţigan, dintr-un neam osândit de veacuri la robie, el fu încă o dovadă puternică că în ochii providenţii nu sunt popoare alese şi popoare osândite, că ea răspândeşte deopotrivă îndurările sale peste toţi oamenii, fără osebire de naţie şi clasă, puind pe fruntea fiecărui pecetea dumnezeirei şi declarându-l cu drepturi deopotrivă ca toată omenirea, în libertate, la egalitate,la virtute şi la adevăr”, scria marele istoric și revoluționar pașoptist, citat de sursa menționată anterior.

Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Vlad Țepeș? A vrut să incendieze Brașovul pentru ea

Personalitatea lui Ștefan Răzvan Voievod avea să fie reinterpretată în opera dramatică „Răzvan şi Vidra”, scrisă de Bogdan Petriceicu Haşdeu, publicată în anul 1867.

Pornind de la câteva adevăruri istorice, dar mult idealizate, drama îl are ca personaj principal pe Ştefan Răzvan, alături de care se află Vidra, soția acestuia, pe numele ei Maria și are ca temă exaltarea trecutului glorios și criticarea prezentului decăzut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te