Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă? A mai fost supranumit și „Fugarul”. A murit la Moscova

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.07.2024 - 08:05
Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă - Foto: arhiva
Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă - Foto: arhiva

Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă? Unul dintre ocupanții fanarioți ai tronurilor din Țările Române a fost și acest personaj căruia poporul i-a găsit un nume „de ocară”, date fiind incidentele care l-au însoțit pe oriunde și-ar fi stabilit reședința domnească.

SHARE

Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă? Poporul român a fost dintotdeauna inventiv și hâtru, atunci când a fost vorba să „pedepsească”unele capete încoronate cu vreun nume „de ocară” ce, ulterior, i-au însoțit pe aceștia și în posteritate, porecla devenindu-le renume.

Cine a fost domnitorul poreclit Pârlea Vodă? A mai fost supranumit și „Fugarul”. A murit la Moscova

Perioada fanariotă a fost mai complexă decât am putea crede, iar unii dintre domnitorii greci ajunși în Țările Române din cartierul Fanar al Constantinopolului au avut inițiative lăudabile, mai ales în plan cultural, dar și planuri secrete de luptă chiar împotriva puterii care-i pusese pe tronul unuia dintre principate, Imperiul Otoman.

Un caz spectaculos este cel al lui Alexandru al II-lea Firaris Mavrocordat, din nobila familie a Mavrocordaților, cea care a dat numeroși domnitori ai Țărilor Române. De fapt, el a fost ultimul din familia Mavrocordat care a ocupat tronul unuia dintre principate.

Se născuse la 1754, în Constantinopol, tatăl lui fiind Ioan Mavrocordat, domn al Moldovei între 1743 - 1747, iar unchi - fratele lui Ioan - Constantin Mavrocordat. 

Citește și: Cine a fost domnitorul cu cele mai multe domnii în Țările Române? S-au întins pe patru decenii

Acesta din urmă a depășit orice record ca număr de domnii, ocupând tronul Țărilor Române în perioada 1730 - 1769, cu câteva întreruperi, de nu mai puțin de zece ori: de șase ori în Țara Românească și de patru ori în Moldova.

Bunicul lui Alexandru era nimeni altul decât Nicolae Mavrocordat, primul domnitor fanariot atât în Moldova, începând cu 1709, cât și în Țara Românească, din 1716.

Înainte de a ajunge el însuși pe tronul Moldovei, în tinerețe, Alexandru a fost elev al școlii militare din Sankt Petersburg. Acolo, cel mai probabil, s-a produs apropierea lui de Rusia, ce se va menține pe perioada întregii sale vieți.

Nicolae Mavrocordat, bunicul lui Alexandru, a fost primul domn fanariot în ambele Țări Române - Foto: arhiva

Ulterior, revenit la Constantinopol, a devenit dragoman al Porţii Otomane, o funcție prestigioasă în imperiu, care îmbina calitățile de traducător cu abilitățile și sarcinile diplomatice.

De atfel, din această calitate a negociat și a semnat din partea otomană tratatul prin care Crimeea era cedată Imperiului rus, în 1783, conform moldovenii.md.

În ianuarie 1785, la 30 de ani, este numit, în fine, domn al Moldovei, dar n-avea să se bucure de această poziție prea mult timp, ci doar doi ani fără un pic. 

Citește și: Cine a fost domnitorul român care și-a făcut calul boier? Se plimba cu o trăsură trasă de cerbi

Ca domn a fost în relații bune atât cu Rusia cât și cu Austria, chiar marii adversari ai Turciei, care se pregăteau, de altfel, pentru război împotriva otomanilor.

Paradoxal, a fost mazilit de sultan, în decembrie 1786, tocmai la insistențele Austriei, care nu avea încredere în el și voia să-l înlocuiască cu un om devotat.

În realitate, Alexandru era capul unei conspirații greco-rusești, care avea scopul de a-i răscula pe greci și români împotriva Turciei, în favoarea Rusiei.

Astfel, Alexandru II Mavrocordat a fost nevoit să plece, luând calea celui mai apropiat aliat, Rusia, fiind urmat și de mai mulți boieri. 

De altfel, el avea să mai trăiască acolo mai bine de două decenii, murind la Moscova, în 1819.

Dar, revenind la scurta lui domnie, trebuie să povestim cum s-a pricopsit cu porecla de Pârlea Vodă.

Totul a pornit de la foc, de la incendiile care, ca un blestem, parcă, l-au însoțit pretutindeni unde își muta reședința domnească.

Astfel, un mare incendiu iscat în 1785 a prefăcut în scrum palatul principelui. Domnul s-a mutat atunci la la palatul mitropolitului, dar şi acesta a luat foc.

Mavrocordat a locuit apoi la Mânăstirea Galata care a luat, de asemenea, foc, Deci, trei din trei.

Tocmai din cauza incendiilor care l-au urmărit și au pârjolit aproape toate locurile în care s-a mutat, poporul l-a numit Pârlea Vodă.

Citește și: Cine a fost cel mai bătrân domnitor din Țările Române? Era analfabet și tatăl unui mare cărturar

Finalul domniei avea să-i mai aducă și o a doua poreclă După mazilire, a fugit și s-a pus la adăpost ăn Rusia, după cum am scris deja.

Din cauza felului în care a părăsit Moldova s-a ales şi cu porecla de „Firaris”, adică „Fugarul”, care vine de la cuvântul turcesc „firari”.

Așa s-a derulat povestea ultimului Mavrocordat de pe tronul uneia dintre Țările Române, după ce bunicul lui, Nicolae Mavrocordat fusese primul domn fanariot al ambelor principate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te