Cine a fost domnitorul îngropat de viu? A avut o genealogie de excepție, fiind nepot, fiu și frate al unora dintre cele mai reprezentative figuri de voievozi ai Țării Românești. Dar, spre deosebire de aceștia, a murit înainte de a-și putea demonstra capacitățile de conducător și războinic, fiind ucis, alături de tatăl său, tot de un mare voievod român.
Cine a fost domnitorul îngropat de viu? De ce istoricii nu-l pun „la socoteala” voievozilor țării?
Domnii Țărilor Române nu le aveau, de fapt, nume de familie, ci erau doar numerotați ori primeau câte o poreclă sau supranume încă din timpul vieții, ori, mai des, după moartea lor.
Așa se face că cel căruia îi spunem acum Mircea cel Bătrân, în epoca sa era „doar” Mircea I.
Prin urmare, următorul voievod care a fost botezat astfel, a fost Mircea al II-lea, nepotul primului, primind ulterior supranumele de „cel Tănăr”, tocmai pentru ca poporul să-i poată diferenția între ei.
Acest Mircea al II-lea sau Mircea cel Tânăr, născut în Sighișoara pe la anul 1422, a fost fiul cel mai mare al lui Vlad Dracul, care era, la rândul său, unul dintre băieții „celui Bătrân”.
Citește și: Cine a fost domnul Țării Românești poreclit „oaie seacă”? Era strănepotul lui Vlad Țepeș
Prin urmare, Mircea la care ne referim acum era fratele lui Vlad Țepeș și al lui Radu cel Frumos, cu toiții făcând parte din dinastia Drăculeștilor, înființată chiar de tatăl lor din trunchiul mult mai gros al Basarabilor.
Mulți istorici tind să nu- pună pe Mircea cel Tânăr la „socoteala” numărului de voievozi ai Țării Românești. Și asta, deoarece, din puținele ucruri ce se ștu despre el, el ar fi fost doar un fel de „locțiitor” de domn, în timpul stăpânirii tatălui său, Vlad Dracul.
Astfel, el a fost lăsat de acesta pe tron, între septembrie - decembrie 1442, în momentul în care, chemat de sultan, „pe Dracula (n.r. - Vlad Dracul) l-au prins și l-au închis în cetatea Galipoli iar cei doi fii ai săi (n.r. - Vlad Țepeș și Radu cel Frumos) au fost internați în fortăreața Egrigöz din vilaietul Ghermiyan“, după cum consemnează „Cronica lui Așik pașazadé“ în „Cronici turcești privind țările române”.
Este vorba de episodul în care, la solicitarea padișahului, Vlad Dracul își lasă ambii fii drept „zălog” al fidelității sale față de Înalta Poartă.
Iancu de Hunedoara, voievod al Transivaniei și regent al Ungariei - Foto: Arhiva
Ulterior, se pare că Mircea cel Tânăr a fost asociat la domnie de către tatăl său, între 1446 și 1447, anul în care ambii mor în împrejurări cumplite. În unele dicționare apare cu o domnie și prin anii 1480-1481, lucru evident imposibil.
Cel mai probabil, însă, el este „amestecat” cu un viitor nepot de frate de-ai săi, Mircea al III-lea Dracul, din aceeași dinastie.
Dar ce le-a adus sfârșitul, de fapt, celor doi, tată și fiu: ? În 1444, regele Ungariei, Vladislav I, a declarat război Imperiului Otoman, cele două forțe ciocnindu-se în Bătălia de la Varna, unde armata creștină s-a aflat sub conducerea lui Iancu de Hunedoara,
Acesta era voievodul Transilvaniei - ulterior devenind guvernatorul și regentul Ungariei - și se trăgea dintr-o veche familie românească din comotatul Hunedoarei, locuit doar de români, motiv pentru care, în unele documente, i s-a mai spus și „Ioan Românul”.
Iancu i-a cerut lui Vlad să-și îndeplinească jurământul ca membru al Ordinului Dragonului și ca vasal al Ungariei de a participa la luptă, dar a fost refuzat.
Rezultatul cruciadei de la Varna a fost dezastruos pentru armata creștină, Iancu de Hunedoara abia scăpând în Valahia. Aici a fost capturat de oștenii lui Vlad Dracul, ținut în temniță, apoi eliberat, cu multe daruri.
Citește și: Cine a fost marea iubire a lui Vlad Țepeș? A vrut să incendieze Brașovul pentru ea
Mulți, inclusiv Mircea și Vlad Dracul, au dat vina pe Iancu pentru dezastru. Din acel moment, Iancu de Hunedoara a avut o atitudine ostilă față de Vlad Dracul și fiul său cel mare.
În anul următor, 1445, răzbunarea lui Iancu prinde contur concret. Vlad Dracul este alungat de pe tronul Munteniei de armatele acestuia şi înlocuit cu Dan al II-lea. Dar fostul voievod revine în ţară, spijinit de otomani şi îşi recapătă tronul. Însă, nu pentru multă vreme.
În 1447, Iancu de Hundoara revine cu armată în Țara Românească și-l înlătură definitiv pe Vlad Dracul de pe tron, ucigându-l atât pe acesta, cât și pe fiul asociat la domnie - exact! - Mircea cel Tânăr.
Vlad Țepeș a fost fratele mai mic al lui Mircea cel Tânăr - Foto: Arhiva
„Expediţia fu pregătită în destulă taină. încă de prin august-septembrie 1446 circulau prin Ardeal zvonuri vagi că se va întreprinde ceva „împotriva duşmanilor regatului".
În a doua jumătate a lui octombrie, loan e prin părţile Braşovului. În toamna târzie, mai probabil prin decembrie, el intră în Ţara Românească.
Vlad Dracul fu surprins nepregătit şi fugi din Târgovişte. Fu însă ajuns din urmă şi ucis, împreună cu fiul său, Mircea, la satul Bălteni.
Ceilalţi doi fii, Vlad şi Radu, găsiră scăpare la turci”, scria Camil Mureşanu, în volumul „Ioan de Hunedoara”, potrivit adevarul.ro.
Dacă Vlad Dracul a fost decapitat, pe fiul său, Mircea, l-a așteptat o moarte mult mai teribilă. El ar fi fost îngropat de viu, potrivit unor documente istorice, la ordinul lui Iancu.
Citește și: Cine a fost singurul domnitor rrom din Țările Române? A luptat cu Mihai Viteazul contra turcilor
Așa a sfârșit nepotul lui Mircea cel Bătrân și fratele lui Vlad Țepeș, ucis tot de un mare voievod român, dar al Transilvaniei.
Culmea, acesta avea să se înrudească - postum, e drept - chiar cu Drăculeștii, după ce Vlad Țepeș se va însura cu o fiică sau soră de-ale regelui Ungariei, Matei Corvin, fiul lui Iancu.