CALENDAR 9-23 OCTOMBRIE - Pantoful nemțesc al lui Hrușciov provoacă haos la ONU

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 14.10.2020 - 13:30

12 octombrie 1960: Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), Nikita Hrușciov, lovește furios cu pantoful în masă, la Adunarea Generală a ONU, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica colonială a URSS în Europa de Est.

SHARE

Întâmplarea este extrem de controversată, întrucât singura fotografie a acestui incident s-a dovedit a fi trucată. Mărturiile diverșilor participanți, inclusiv a lui Hrușciov, sunt contradictorii.

Enervat de discursul liderului filipinez Lorenzo Sumulong, Hrușciov ar fi bătut cu pumnul în masă atât de tare încât i s-a oprit ceasul. Și mai înfuriat de această situație, el s-ar fi descălțat și ar fi continuat loviturile folosindu-se de pantof.

În incident s-a făcut remarcat și adjunctul ministrului român de Externe, Eduard Mezincescu, care s-a dus la tribună și a început să-l insulte atât de violent pe liderul filipinez Sumulong încât i s-a tăiat microfonul.

Observând incidentul cu pantoful, premierul britanic Harold Macmillan a spus, sarcastic: „Putem avea o traducere la asta, vă rog?“.

Președintele de ședință, irlandezul Frederick Boland, a fost nevoit să închidă reuniunea după ce a bătut cu ciocănelul atât de tare în pupitru încât i s-a rupt.

Câțiva ani mai târziu, un jurnalist german a susținut că celebrul pantof al liderului sovietic fusese produs în Germania de Vest.

URSS-ul primise 30.000 de perechi de pantofi din această țară, din care 2.000 erau modelul folosit de Hrușciov, produs în orașul Pirmasens. 

Evreii români, vremelnic cetățeni

13 octombrie 1879: Parlamentul adoptă Legea de revizuire a art.7 din Constituția de la 1866, care acorda cetățenie și locuitorilor de altă religie decât cea creștină.

Din păcate, legea n-a acordat cetățenie decât unui număr de 888 de evrei care luptaseră în Războiul de Independență.

Toți evreii vor primi cetățenia prin Constituția din 1923, dar le va fi retrasă printr-un decret din 1938, în timpul lui Carol al II-lea. Peste 70.000 de familii rămân apatride. Urmau pogromurile și deportările.

Tratatul pentru spațiul cosmic

10 octombrie 1967: Intră în vigoare Tratatul privind spațiul cosmic, semnat de Statele Unite ale Americii, USRR și Marea Britanie, în 27 ianuarie 1967.

Prevederi: explorarea spațiului se face spre binele tuturor, nimeni nu poate proclama suveranitatea pe Lună sau pe alte corpuri cerești, este interzisă plasarea armelor nucleare în spațiu, iar astronauții sunt considerați trimiși ai omenirii. România a ratificat tratatul în 1968.

Sartre refuză Nobelul

22 octombrie 1964: Filosoful francez Jean-Paul Sartre refuză Premiul Nobel pentru Literatură, pe motiv că nu vrea să fie transformat „într-o instituție”.

Inițial simpatizant al comunismului și al URSS,își revizuiește poziția după Primăvara de la Praga, din 1968.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te