La 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, îi prezentase ministrului plenipotențiar al României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.
Al doilea ultimatum sovietic din 27 iunie a cerut evacuarea administrației și armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei în patru zile.
Ultimatumul sovietic venea la doar câteva zile după ce Franța capitulase în fața Germaniei naziste.
Evacuarea administrației și armatei române s-a produs în mare grabă și în haos. Pentru a complica situația, grupuri pro-sovietice atacau unitățile în retragere și le dezarmau. La 2 iulie, URSS ocupase teritoriile solicitate și a închis granițele.
Trupele de ocupație au fost șocate când au văzut bunăstarea din Chișinău. Un martor ocular relatează că soțiile ofițerilor ruși au văzut în vitrine rochiile de dormit și au crezut că sunt rochii de zi iar, a doua zi, orașul era plin de femei care se plimbau în pijamale pe stradă.
De la începutul lunii iulie, a început însă teroarea: au fost înființate tribunale speciale, a fost confiscat grâul, au început primele deportări.
În 1964, liderul chinez Mao ZeDong a condamnat ocuparea Basarabiei de către URSS. Tot în 1964, ambasada Chinei de la Bucureşti difuzează o hartă a României cuprinzând şi Basarabia.
Constituția, primul act de independență al României
29 iunie 1866: „Principatele Unite Române constituie un singur stat indivizibil, sub denumirea de România”, spune prima Constituție adoptată în România, cu aproape 11 ani înainte de proclamarea independenței de stat, la 9 mai 1877.
Inspirată de modelul belgian din 1831, Constituția făcea abstracție de faptul că România se afla sub suzeranitate otomană și sub garanția marilor puteri.
Carol I devenea primul monarh constituțional, era garantată separarea puterilor în stat și se stabileau răspunderea ministerială, Parlamentul bicameral, dreptul de a alege și de a fi ales, dar și votul cenzitar.
Orașul Sfânt, cucerit de Israel
28 iunie 1967: Israelul anexează Ierusalimul de est, după ce îl cucerește de la Iordania, în 7 iunie, în timpul Războiului de șase zile (între evrei și coaliția arabă, formată din Egipt, Iordania și Siria).
În 1981, Knessetul, Parlamentul israelian, a declarat Ierusalimul capitala indivizibilă a Israelului. Consiliul de Securitate al ONU a declarat nulă anexarea Ierusalimului de est.
În prezent, și Palestina, și Israel revendică Orașul Sfânt ca fiind capitala statelor lor.
Liber la căsătorii gay, în Spania
30 iunie 2005: Parlamentul spaniol votează legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, în ciuda opoziției Bisericii Catolice.
Spania a devenit cea de-a patra țară din lume care a acordat drepturi egale tuturor cuplurilor, după Canada, Olanda și Belgia.