CALENDAR 23 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIE - Colectiv, tragedia unei țări

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 23.10.2020 - 14:39
EȘEC Fără o decizie definitivă 
nici după cinci ani - Foto: INQUAM PHOTOS/ Liviu Florin Albei

30 octombrie 2015: 65 de oameni mor în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv, la un concert al trupei rock Goodbye to Gravity.

SHARE

27 de oameni își pierd viața în noaptea tragediei și încă 37 în spitalele din țară și din străinătate. Cea de-a 65-a victimă, Răzvan, se sinucide la un an și nouă luni de la tragedie.

Tragedia din Colectiv atrage atenția încă o dată asupra lipsei dotărilor din spitalele românești, a existenței bacteriilor multirezistente care îi împiedică pe supraviețuitori să se recupereze, dar și asupra corupției și nepăsării autorităților.

„Corupția ucide” și „The day we give in is the day we die” rămân două dintre laitmotivele protestelor anticorupție izbucnite în urma tragediei care a nenorocit sute de oameni. Pe fondul protestelor masive, Guvernul Ponta demisionează, iar la putere vine Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș.

„Instanţa reţine că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.)”, arăta, în 2020, judecătorul Mihai Bălănescu, de la Tribunalul București, în motivarea sentinței prin care erau condamnați la închisoare patronii clubului, primarul Piedone, patroana firmei de artificii, pirotehniștii și pompierii care au verificat clubul și care au închis ochii la neregulile găsite.

Cu toate astea, însă, decizia tribunalului vine după cinci ani de tergiversări și nu este definitivă. Asta i-a permis lui Cristian Popescu Piedone, care a primit opt ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, să candideze la Primăria Sectorului 5.

El a câștigat alegerile locale din Sectorul 5 și se declară nevinovat. Și Victor Ponta, Raed Arafat și Nicolae Bănicioiu își continuă nestingheriți carierele.

Recent, aleșii au votat ca statul să le plătească tratamentul medical victimelor din Colectiv pe toată durata vieții, din bugetul Ministerului Sănătății. La închiderea ediției, legea nu fusese trimisă spre promulgare.

Cuza inaugurează Universitatea Iași

26 octombrie 1860: A fost inaugurată, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Iași, cu patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.

Ea a preluat corpul profesoral, programele și experiența Academiei Mihăilene și este considerată prima universitate modernă din România.

Războiul uitat din Caraibe

25 octombrie 1983: Forțele militare americane au invadat statul Grenada, șase zile după ce primul ministru Maurice Bishop a fost executat în timpul unei lovituri de stat condusă de generalul Huston Austin, un apropiat al Moscovei.

Statele Unite se temeau că, după lovitura de stat, cei 600 de studenți americani de pe insulă vor fi luați ostatici. Intervenția americană a durat patru zile și, în conflict, au fost uciși 19 militari americani, 24 de cubanezi și circa 100 de cetățeni ai Grenadei, inclusiv civili. După alegerile din 1984, Grenada a rămas o țară democratică.

Conflict minor, tehnologii moderne

23 octombrie 1911: Pentru prima oară un avion este folosit în război, într-o misiune de recunoaștere. Un avion italian, pilotat de căpitanul Carlo Piazza, a decolat din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian.

Deși războiul din 1911 a fost considerat minor, el a fost marcat de numeroase premiere tehnologice, inclusiv prima bombă aruncată dintr-un avion sau folosirea stațiilor telegrafice fără fir, sub supravegherea lui Guglielmo Marconi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te