CALENDAR 22 DECEMBRIE - 18 IANUARIE Beatles lansează Yellow Submarine. Ceușescu este executat

DE Newsweek România | Actualizat: 26.12.2023 - 17:26
Foto: Profimedia Images

13 ianuarie 1964. Yellow Submarine este al zecelea album de studio al trupei engleze de rock The Beatles, lansat pe 13 ianuarie 1969 în Statele Unite și pe 17 ianuarie în Regatul Unit.

SHARE

A fost coloana sonoră a filmului de animație cu același nume, care a avut premiera la Londra în iulie 1968.

Albumul conține șase cântece ale trupei Beatles, dintre care patru cântece noi și cele lansate anterior, „Yellow Submarine“ și „All You Need Is Love“. Restul albumului este o reînregistrare a coloanei sonore orchestrale a filmului, realizată de producătorul trupei, George Martin.

Proiectul a fost privit ca o obligație contractuală de către Beatles, cărora li s-a cerut să furnizeze patru cântece noi pentru film.

Unele au fost scrise și înregistrate special pentru coloana sonoră, în timp ce altele erau piese inedite din alte proiecte. Albumul a fost înregistrat înainte - și publicat la două luni după - dublul LP autointitulat al trupei (cunoscut și sub numele de „Albumul alb“) și nu a fost considerat de trupă ca fiind o lansare importantă.

Un EP care să conțină doar piesele noi a fost luat în considerare și a fost masterizat, dar a rămas nelansat. Mixajele mono originale au fost incluse ulterior în compilația Mono Masters din 2009.

Condamnarea la moarte și execuția Ceaușeștilor

25 decembrie 1989. Procesul soților Ceaușescu a avut loc chiar în ziua de Crăciun, în cazarma Târgoviște, unde fuseseră duși într-un transportor blindat al Armatei.

Procurorul militar Dan Voinea a prezentat patru capete de acuzare, printre care genocid și subminarea economiei naționale.

Cutremurul și valurile tsunami din Oceanul Indian

26 decembrie 2004. Valurile uriașe provocate de un cutremur submarin cu magnitudinea 9,3 grade au lovit
14 țări cu ieşire la Oceanul Indian.

Peste 220.000 de oameni și-au pierdut viața după al cincilea cel mai puternic seism din istorie.

Cutremurul s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra și a durat 10 minute, fiind atât de puternic încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru.

Prima proiecție a unui film

28 decembrie 1895. La Paris, fraţii Lumiére au realizat prima reprezentaţie publică a cinematografului, în salonul indian de la Grand Cafe (Boulevard des Capucines 14).

Acest moment marchează nu doar începutul exploatării comerciale a cinematografului, ci şi data naşterii lui.

Se constituie societatea româno-franceză Oltcit

30 decembrie 1976. La această dată a fost semnat contractul de constituire a societăţii mixte româno-franceze Oltcit, „Citroën-ul din Oltenia“. Guvernul român deţinea 64% din acţiuni, iar Citroën restul de 36%. Societatea a fost desființată în 1991.

Tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân și Baiazid

5 ianuarie 1393. Tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân (domnul Ţării Româneşti 1386-1418), şi sultanul Baiazid I prevedea ca „Principatul Valahiei“ să se guverneze după propriile sale legi.

El avea dreptul de a face război şi pace cu vecinii săi şi să încheie tratate de prietenie cu ei şi să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te